De dalende koperprijzen suggereren dat investeerders negatieve vooruitzichten hebben over de economie, aldus een grondstoffenstrateeg bij ANZ. De grondstof wordt vaak gezien als een ‘leading indicator’ van de economische gezondheid vermits het in verschillende sectoren wordt gebruikt. Dat de prijzen dalen is bizar vermits vraag en aanbod stabiel zijn.

De evolutie van de koperprijzen wordt al een lange tijd gebruikt om de economische situatie in te schatten. En deze keer signaleert ze dat beleggers en investeerders niet zo een goede vooruitzichten hebben, dat beweert grondstoffenstrateeg bij ANZ Daniel Hynes.

Dat de koperprijzen aan het dalen zijn, is eigenlijk bizar want vraag en aanbod zijn in evenwicht. Het is zelfs zo dat de vraag naar koper in China in een stijgende lijn zit. De prijsdaling komt door de acties van tal van centrale banken om de inflatie af te koelen, investeerders speculeren op een lagere groei van de wereldeconomie en dus een afnemende vraag naar koper.

In fact, it’s the exact opposite — we’re actually seeing signs in China of that demand picture improving. It’s telling me that investors are particularly bearish about the economic outlook.

Volgens Reuters ervaarde de prijs van koper in Q2 van dit jaar de grootste driemaandelijkse daling sinds 2011. Het ziet er dus niet al te best uit voor koper en de economische vooruitzichten die men hier aan koppelt. Toch lijkt het niet zo erg te zijn dan het lijkt.

Hogere vraag?

Hynes erkende dat de prestaties van de kopermarkt afhangen van hoe het wereldwijde sentiment verandert naarmate de Federal Reserve de rentes verhoogt, maar hij zei ook dat problemen met de aanvoer de markt waarschijnlijk krap zullen houden en fiscale maatregelen in China in de komende zes tot twaalf maanden de vraag zullen stimuleren.

President Xi Jinping wil nog meer investeren in infrastructuurswerken, wat de vraag naar koper zal doen toenemen. Toch is niet iedereen overtuigd dat de vraag naar koper zal stijgen, grondstoffenonderzoeker bij UBS James Kan vreest dat de coronamaatregelen nog altijd een neerwaartse druk uitoefenen en dat een spoedig herstel wordt gehinderd.

Bronnen: Abigail Ng – CNBC

Foto: Tony Hisgett – FlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>