De inflatie in Turkije bedraagt op dit moment bijna 80%. Ondanks deze torenhoge inflatie en tegen alle economische wetten in, verlaagde de centrale bank de rente toch.

Het belangrijkste rentetarief van het land bedroeg de afgelopen 7 maanden 14%. Nu verlaagde de centrale bank deze tot 13%, volledig in strijd met wat andere centrale banken in de wereld doen.

Timothy Ash, strateeg emerging markets bij BlueBay Asset Management, vat de renteverlaging kort en bondig samen:

Another idiotic move.

Lira crasht

Turkije heeft de afgelopen jaren een zeer snelle groei gekend. President Erdogan heeft de afgelopen jaren echter geweigerd het beleid drastisch aan te scherpen om de resulterende inflatie af te koelen. Erdogan noemt hogere rentevoeten “de moeder van alle kwaad”.

Het resultaat is een keldering van de munt en veel minder koopkracht voor de gemiddelde Turk. De lira heeft tot nu toe 26% van zijn waarde ten opzichte van de dollar verloren. Dee afgelopen vijf jaar is de munt 80% gekelderd ten opzichte van de dollar.

Erdogan gaf de centrale bank van het land, die volgens analisten niet onafhankelijk is van hem, de opdracht om de rente op leningen in 2020 en 2021 consequent te verlagen, zelfs toen de inflatie bleef stijgen. Gouverneurs van de centrale bank die zich daartegen verzetten, werden ontslagen; in het voorjaar van 2021 had de Turkse centrale bank in twee jaar tijd vier verschillende gouverneurs gehad.

Bron: CNBC
Foto: iStock