De inflatie in het Verenigd Koninkrijk is reeds het hoogste van de G7-landen. Toch denkt een econoom van de Amerikaanse bank Citi dat we het ergste nog niet gezien hebben.

Citi-econoom Benjamin Nabarro verhoogde zijn prognoses voor de Britse inflatie opnieuw in het licht van de jongste stijging van de energieprijzen. Nabarro verwacht nu dat de inflatie in het land tegen begin 2023 kan stijgen tot 18%.

Dit zou het hoogste percentage zijn in meer dan 45 jaar. In 1976 bedroeg de inflatie meer dan 18%. Dit werd toen veroorzaakt door de tweede olieschok.

Verdere renteverhogingen

De Bank of England voorspelde in augustus nog dat de inflatiepiek 13% zou bedragen. Nu deze mogelijk veel hoger ligt dan verwacht, zal haar Monetary Policy Committee waarschijnlijk tot de conclusie komen dat de risico’s van een hardnekkige inflatie zijn toegenomen.

Volgens Nabarro zal de centrale bank dus niet veel anders meer kunnen doen dan de rente in restrictief gebied te brengen. Mochten er zich tekenen voordoen dat de inflatie effectief ingebed is, zou er volgens Nabarro een bankrente van 6%-7% moeten nodig zijn om de inflatiedynamiek onder controle te krijgen.

De BoE kondigde eerder deze maand een zeldzame renteverhoging van een half procentpunt aan. Beleggers verwachten een nieuwe grote stap wanneer de MPC zijn volgende geplande monetaire beleidsaankondiging doet op 15 september.

Bron: CNN
Foto: iStock