Het plaatje op de aandelenmarkten is grimmig, voornamelijk voor aandelen van technologiebedrijven. De hoge volatiliteit doet de koersen vooral rood kleuren, tot grote frustratie onder beleggers en investeerders. Volgens CNBC’s Mad Money Jim Cramer zijn er drie redenen waarom deze aandelen het zwaarder te verduren krijgen dan de rest.
We zitten in zo een periode waarin je beter niet elke dag naar je portefeuille kijkt. Dat is überhaupt nooit een goed idee, zeker niet als je belegt op lange termijn. Het sentiment op de aandelenmarkten is zeer negatief en de vrees voor een recessie groeit met de dag. De S&P 500 noteert momenteel 18,69 procent lager dan begint dit jaar.
De Nasdaq, daar waar voornamelijk technologieaandelen noteren, presteert iets ‘beter’ met een daling van 10,02 procent ten opzichte van begin dit jaar. Toch lijkt het er op dat sommige aandelen van technologiebedrijven harder in de klappen delen dan de rest.
Redenen
Volgens Jim Cramer, presentator van Mad Money bij CNBC, zijn er drie redenen waarom dit het geval is. Zelfs voor techbedrijven die sterk in hun schoenen staan.
- De sterke dollar en de energiecrisis in Europa zorgen ervoor dat bedrijven en gezinnen extra bewust zijn inzake hun aankopen. De getroffen bedrijven maken producten die hun klanten niet zozeer nodig hebben in een moeilijk financieel klimaat.
- De Amerikaanse centrale bank wil misschien zelfs dat de beurzen ook afkoelen. De renteverhogingen moeten ervoor zorgen dat de inflatie daalt, dat betekent dat het nog erger kan worden op de aandelenmarkten.
- De individuele prestaties van de getroffen bedrijven zijn de afgelopen maanden daadwerkelijk wat minder positief. Cramer zegt dat Adobe een uitstekend bedrijf is, maar benadrukt dat hun bedrijfsresultaten aan het afzwakken zijn.
Het is volgens Cramer moeilijk uit te maken of de pijn voor techbedrijven zal blijven aanhouden. Mocht dat niet het geval zijn, dat is het nu het ideale moment om de dip te kopen. Het inflatierapport van de maand september zal daar begin volgende maand meer duidelijkheid over kunnen brengen. In Australië denkt men bijvoorbeeld aan lagere ‘rate hikes’.
Has the sell-off gone too far, though, or is this simply a rolling nightmare that’s not going to end anytime soon? I mean, that’s the question.
Bronnen: Krystal Hur – CNBC
Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws
Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>