De Europese Commissie heeft op woensdag tot €5,2 miljard aan overheidsfinanciering voor waterstofprojecten goedgekeurd. Deze maatregel zou nog eens €7 miljard aan investeringen uit de particuliere sector kunnen vrijmaken.

Het initiatief is gericht op de ontwikkeling van innovatieve en meer duurzame technologieën voor de integratie van waterstof in de industriële processen van verschillende sectoren zoals glas, cement en staal. Waterstof wordt door het Internationaal Energieagentschap omschreven als een “veelzijdige energiedrager” en kent een breed scala aan toepassingen.

Het kan op verschillende manieren worden geproduceerd. Eén methode is elektrolyse, waarbij een elektrische stroom water splitst in zuurstof en waterstof. Als de bij dit proces gebruikte elektriciteit afkomstig is van een hernieuwbare bron, zoals wind- of zonne-energie, noemen sommigen het “groene” of “hernieuwbare” waterstof. Vandaag is de overgrote meerderheid van de waterstofproductie echter nog gebaseerd op fossiele brandstoffen.

Waterstofbank

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen sprak vorige week tijdens haar State of the Union-toespraak haar steun uit voor waterstof. In opmerkingen die op de website van de Commissie zijn vertaald, zei von der Leyen dat “waterstof een revolutie voor Europa kan betekenen.”

Von der Leyen stelt:

We moeten onze waterstofeconomie van niche naar schaal brengen.

In haar toespraak verwees Von der Leyen ook naar de doelstelling voor 2030 om jaarlijks 10 miljoen ton hernieuwbare waterstof in de EU te produceren. Om dit te bereiken moet er een marktmaker gecreëerd worden voor waterstof. Hierdoor zal de investeringskloof overbrugd worden en worden de toekomstige vraag en aanbod aan elkaar verbonden.

Daartoe kondigde de von der Leyen ook de oprichting van een Europese waterstofbank aan. Gehoopt wordt dat deze 3 miljard euro kan investeren om de toekomstige markt voor waterstof te ondersteunen.

Bron: CNBC
Foto: iStock