Niet alleen de Amerikaanse centrale bank heeft de rentes verhoogd met 75 basispunten, ook in Zwitserland doet men hetzelfde. Door deze verhoging verlaten ze het negatieve terrein en kan er dus niet meer goedkoop of gratis geld geleend worden. Zwitserland was het laatste land in Europa dat nog negatieve rentes hanteerde, daar is vandaag dus een einde aan gekomen.

De Zwitserse centrale bank heeft donderdag beslist de rente te verhogen met 75 basispunten naar 0,5 procent. Een verschuiving die de periode van negatieve rentes in Europa eindigt. De verhoging volgt op een eerdere verhoging naar -0,25 procent op 16 juni, dat was de eerste verhoging in 15 jaar. Daarvoor hield de bank de rentes vast op -0,75 procent sinds 2015.

Centrale banken

De inflatie in Zwitserland is evenzeer hard gestegen en bereikte de 3,5 procent, het hoogste niveau van de afgelopen 30 jaar. De Zwitserse frank bereikte tevens zijn sterkste niveau ten opzichte van de euro sinds januari 2015. Nu Zwitserland geen negatieve rentes meer hanteert, is Japan de laatste grote economie met een negatief rentebeleid.

Begin deze maand stopte Denemarken ook met hun negatieve rentes door een verhoging van 75 basispunten naar 0,65 procent. Ook in Zweden is men fors aan het verhogen, de centrale bank ginder verhoogde de rente op 20 september met 100 basispunten naar 1,75 procent. De Riksbank waarschuwde dat de inflatie te hoog is en aangepakt moet worden.

Bronnen: Hannah Ward-Glenton – CNBC

Foto: Marco Kalmann – FlickrCC BY-NC-ND 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>