Federal Reserve voorzitter Jerome Powell heeft de macht om markten te maken of te breken deze dagen. Woensdag koos hij voor een teleurstelling. De centrale bank kondigde zijn vierde renteverhoging op rij aan van driekwart procentpunt en zette daarmee zijn agressieve en ongekende campagne voort om de inflatie onder controle te krijgen.

Waar beleggers zich echter op concentreerden, waren Powells opmerkingen over waar de rente zou kunnen pieken en hoe lang ze daar zou kunnen blijven voordat de Fed van koers verandert.

Powell verklaarde dat de vraag wanneer het tempo van de verhogingen moet gematigd worden veel minder belangrijk is dan de vraag hoe hoog de rente moet worden en hoe lang het monetaire beleid restrictief moet blijven. Powell benadrukte dat de niveaus hoger kunnen zijn dan aanvankelijk gedacht.

Premature rally

De Federal Reserve heeft de rente reeds fors verhoogd en beleggers verwachtten dat de centrale bank niet te ver wilt gaan omdat renteverhogingen tijd nodig hebben om door te werken in de economie. Hierdoor maakten de aandelenmarkten een grote sprong voorwaarts in oktober. De Dow Jones klokte haar beste maand af sinds januari 1976 met een stijging van 14%.

Deze enorme stijging lijkt nu erg voorbarig te zijn geweest.

De S&P 500 daalde woensdag met 2,5%, terwijl de Dow meer dan 500 punten zakte en 1,6% verloor. De wereldwijde aandelenmarkten gingen donderdag verder omlaag.

Ondertussen steeg de Amerikaanse dollar en stegen de rendementen op staatsobligaties , die tegenovergestelde bewegingen maken van de prijzen. Het rendement op de 2-jaars Amerikaanse obligatie staat nu op het hoogste niveau sinds 2007.

Laura Cooper, macro economisch strateeg bij BlackRock, stelt:

De boodschap was meer hawkish dan verwacht. Dit doorprikte de droom op een vroege Fed pivot.

Bron: CNN
Foto: iStock