Fed gouverneur Christopher Waller merkt op dat beleggers en investeerders euforisch zijn nu blijkt dat de inflatie lijkt af te koelen. Aandelen zitten opnieuw in de lift maar Waller waarschuwt dat we nog een lange weg moeten afleggen alvorens we kunnen spreken over verbetering en vooruitgang. Hij is van mening dat de markten overreageren op het recente inflatierapport.

Vorige week werd het inflatierapport van de maand oktober gepubliceerd en het zorgde meteen voor opluchting op de financiële markten. In de Verenigde Staten is er namelijk sprake van een afkoeling, de consumentenprijzen daalden van 8,2 procent in september naar 7,7 procent in oktober. Beleggers reageerden positief en stuurden aandelen fors hoger.

De Standard & Poor’s 500 sloot de handelsweek vorige week af met 5,9 procent in de plus, de beste week sinds de maand juni. Maar Fed gouverneur Christopher Waller blijft kalm en waarschuwt dat we nog een lange weg te gaan hebben. Hij beaamt echter dat het een positief signaal is dat de inflatie niet meer verder stijgt, maar daadwerkelijk is afgekoeld.

The market seems to have gotten way out in front over this one CPI report. Everybody should just take a deep breath, calm down. We’ve got a ways to go.

‘Rate hikes’

Hij waarschuwt dat, ondanks de inflatie een beetje is afgekoeld, de Federal Reserve de rentes gaat blijven verhogen om de situatie echt onder controle te krijgen. Volgens Waller is het een heel slecht idee mocht de Federal Reserve nu opeens stoppen met de ‘rate hikes’ want dat zou de inflatie alleen maar opnieuw explosief doen stijgen.

De renteverhogingen afbouwen naar een tempo van 50 basispunten is volgens hem wel een aanrader. Of zulke verhoging er in zit dit jaar, valt nog af te wachten. Eén ding is zo goed als zeker, van zodra de Federal Reserve het rentebeleid gaat versoepelen, zal de euforie onder beleggers en investeerders alleen maar toenemen. Het is nu een kwestie van een tweede meevallend inflatierapport te krijgen voor de maand november.

Bronnen: Greg Robb – Marktetwatch

Foto: Anna Nekrashevich – Pexels

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>