Warren Buffet maakte bekend dat zijn bedrijf Berkshire Hathaway voor $4,1 miljard aandelen in Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft gekocht. Het aandeel van een van de grootste chipmakers ter wereld steeg fors op dit nieuws.

TSMC is één van de, zo niet dé belangrijkste chipmaker ter wereld. Het bedrijf is goed voor naar schatting 90% van ’s werelds meest geavanceerde computerchips. TSMC mag techreuzen als Apple en Qualcomm onder haar klanten rekenen.

Verhoogde spanningen

De aankoop van Berkshire komt op een moment dat de spanningen tussen China en het autonoom bestuurde, democratische eiland Taiwan verder oplopen. Taiwan is de laatste maanden geconfronteerd met toenemende militaire agressie van Peking. Dit heeft de aandacht gevestigd op de kritieke rol die het speelt in de mondiale chipindustrie.

De chips die TSMC maakt, worden gebruikt in een breed scala aan producten. Maar deze chips zijn door de hoge ontwikkelingskosten en de vereiste kennis zeer moeilijk te produceren. Hierdoor is een groot deel van de productie geconcentreerd bij een handvol leveranciers.

TSMC is zo belangrijk voor het eiland dat het ook wel de “gans met de gouden eieren” wordt genoemd. Ook kunnen de werknemers een vrijstelling krijgen van de militaire reservistenopleiding.

De spanningen tussen Washington en Peking zijn de laatste tijd ook toegenomen op het gebied van chips. Hierbij heeft president Joe Biden een uitgebreide reeks controles ingesteld op de verkoop van geavanceerde chips en apparatuur voor het maken van chips aan Chinese bedrijven. Experts vrezen dat deze controles de technologische wapenwedloop tussen de Verenigde Staten en China naar een geheel nieuw niveau kunnen tillen.

Bron: CNN
Foto: iStock