De wereldwijde economische groei zal het komende jaar naar verwachting verder vertragen. De wereld zal waarschijnlijk wel een recessie kunnen vermijden. Dit heeft ze vooral te danken aan de grootste economieën in Azië.

Volgens de laatste prognose van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zal het mondiale bruto binnenlands product dit jaar met 3,1% en in 2023 met slechts 2,2% groeien.

Hoewel de OESO geen recessie voorspelt, is haar prognose pessimistischer dan die van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF verklaarde vorige maand dat het verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met 3,2% en volgend jaar met 2,7% zal groeien.

De groei is volgend jaar sterk afhankelijk van de grote Aziatische economieën. Deze zullen volgens de OESO bijna 75% van de groei van het mondiale bruto binnenlands product voor hun rekening nemen.

India zal met 6,6% in 2022, gevolgd door 5,7% in 2023, naar verwachting de op één na hoogste groei ter wereld kennen, na Saoedi-Arabië. De economie van China zal dit jaar naar verwachting met 3,3% groeien, gevolgd door 4,6% in 2023.

VS en Europa blijven achter

In de Verenigde Staten wordt daarentegen een groei van slechts 1,8% in 2022 en 0,5% in 2023 verwacht. Ook in de 19 EU-landen die de euro gebruiken, zal de groei de komende twee jaar sterk teruglopen, van 3,3% in 2022 tot 0,5% in 2023.

Dat de economieën van de Verenigde Staten en Europa überhaupt groeien, is al een verrassende prestatie. De groei komt echter voor een deel door de massale overheidsuitgaven voor energiesubsidies en beleid om investeringen te stimuleren.

Europa en de Verenigde Staten hebben ook stevig te kampen met de problemen die de oorlog in Oekraïne door Rusland veroorzaakt. Een einde aan dit gewapende conflict zou de wereldwijde economie opnieuw meer ademruimte geven.

Matthais Cormann, secretaris-generaal van de OESO, stelt:

Een einde aan de oorlog zou de meest impactvolle manier zijn om de wereldwijde economische vooruitzichten te verbeteren.

Bron: CNN
Foto: iStock