Tijdens de eerste 6 maanden van 2022 was olie nog één van de best presterende activa. De afgelopen maanden is dit plaatje echter helemaal veranderd. De vooruitzichten voor olie blijven verslechteren waardoor de prijs nu nauwelijks hoger noteert dan aan het begin van het jaar.
De onderstaande grafiek toont het prijsverloop van Amerikaanse olie, West Texas Intermediate, sinds eind 2021. Olie begon het jaar met een enorme stijging van zo’n 70% door de oorlog van Rusland in Oekraïne. WTI kende een hoogtepunt van bijna $130 per vat.
Op dit moment noteert WTI echter ongeveer $77, wat een daling is van 40%. Hierdoor noteert WTI aan quasi hetzelfde niveau als aan het begin van 2022.
Lockdowns in China zijn boosdoener
Ed Morse van Citigroup ziet de nabije toekomst voor de olieprijzen somber in. Morse stelde zijn vooruitzichten eerder opwaarts bij op basis van de verschuiving van de OPEC+ om zich te concentreren op de prijzen en het nakende verbod op Russische olie door Europa. Hoewel hij zijn voorspellingen in het derde kwartaal opwaarts bijstelde, denkt Morse nu dat zijn prognose mogelijk te bullish is.
De oliemarkt was gericht op die twee potentiële katalysatoren voor hogere prijzen, maar de impact op de vraag van de vertraging in China en de nieuwe lockdowns weegt voorlopig zwaarder dan de bezorgdheid over het aanbod.
OPEC+ speelt ook een rol. De groep omvat de OPEC, plus andere producenten, waaronder Rusland. De groep verraste de markt in oktober toen zij een productieverlaging van 2 miljoen vaten per dag goedkeurde.
Hogere prijzen in 2023?
Analisten van andere banken denken dan weer dat de olieprijzen in 2023 opnieuw zullen stijgen. JPMorgan voorspelt een gemiddelde prijs van $90 per vat voor Brent crude, de wereldwijde benchmark. Morgan Stanley verwacht de terugkeer van veel hogere prijzen halverwege het jaar, nadat China een einde maakt aan de lockdowns.
Morse is echter voorzichtiger. Hij verklaart dat de marktdynamiek is verander en dat de groei van de vraag naar olie als percentage van het bruto binnenlands product aanzienlijk kleiner zal zijn. De wereldwijde groei zal volgens Morse fors vertragen.
De groei van de vraag naar olie in China, bleek veel minder groot dan verwacht. Er werd dit jaar een groei van 3,4 miljoen vaten verwacht, maar dit was uiteindelijk slechts 1,7 miljoen vaten. Hiernaast is de vraag in Europa met honderdduizenden vaten is gedaald en dat de Verenigde Staten op hetzelfde niveau zitten als in 2022.
Morse zei dat de daling van de vraag ook deel uitmaakt van een grotere trend, die deels samenhangt met de energietransitie naar hernieuwbare energiebronnen.
Bron: CNBC
Foto: iStock