Het lijkt alsof er elke week tegenstrijdig nieuws over de economie tevoorschijn komt. De afgelopen week was niet anders, met een reeks economische rapporten waaruit bleek dat de Amerikaanse economie, ondanks de vrees voor een recessie, opmerkelijk veerkrachtig is.
Ja, de economie is sterk. Maar het komt met veel beperkingen.
Het jobrapport van november overtrof de verwachtingen van analisten en voegde 263 000 jobs toe. Hiermee bleef het Amerikaanse werkloosheidscijfer op een zeer laag niveau van 3,7%.
De favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve, de PCE prijsindex, leek dan weer tekenen van een afkoeling te vertonen.
Tot slot groeide het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten het afgelopen kwartaal met 2,9%. Deze groei kwam na een krimp in de eerste helft van het jaar.
Ja maar…
De vorige vaststellingen zijn slechts enkele ingrediënten in een vreemde situatie van “ja maar”-stellingen.
Ja, de consumenten zeggen dat ze zich bezorgd voelen over de economie. Maar een recordaantal van 196 miljoen Amerikanen ging shoppen tijdens het Thanksgiving-weekend. Deze daverende verkopen waren niet alleen omdat de inflatie de prijzen opdreef, maar ook omdat mensen meer transacties deden, volgens Adobe Analytics.
Ja, de torenhoge inflatie neemt een grote hap uit het budget van gezinnen. Maar toch boeken Amerikanen massaal vliegreizen en gaan er een recordaantal mensen naar Disneyland.
Ja, economen maken zich zorgen over een recessie. Maar de arbeidsmarkt is ongelooflijk krap met meer dan 10 miljoen vacatures en 1,7 beschikbare jobs voor iedereen die er een zoekt.
Wat nu?
De waarheid is dat niemand weet wat er gaat gebeuren. Prognoses zijn notoir onbetrouwbaar in de post-Covid economie. Denk maar aan de prognoses van een “tijdelijke inflatie”.
De Federal Reserve heeft geprobeerd de hoogste inflatie sinds de jaren 80 binnen de perken te houden door de rente dit jaar zes keer te verhogen. De centrale bank verhoogde de rente zelfs 4 keer achter elkaar met drie kwartpunten.
Dat betekent dat het komende jaar ongetwijfeld een uitdaging zal zijn, aangezien al die bezuinigingen hun weg blijven vinden in de economie.
Maar de gezinsfinanciën zijn er beter op voorbereid. Gezinnen hebben meer dan $1,7 biljoen aan spaargeld als buffer, hoewel mensen waarschijnlijk meer van hun spaargeld zullen moeten aanspreken.
En hoewel de vastgoedmarkt aan het afkoelen is, is deze niet aan het instorten. Na een zeer sterk 2021 is de markt volgens Bess Freedman, CEO van Brown Harris, gewoon een beetje aan het corrigeren.
Bron: CNN
Foto: iStock