Overal ter wereld groeit de schuldenberg doordat regeringen, bedrijven en particulieren tijdens de pandemie veel geld hebben uitgegeven en geleend. Nouriel Roubini aka Dr. Doom ziet deze enorme schuldenberg voor grote problemen zorgen.

Zowel de publieke als de private sector hebben enorme schulden opgebouwd. Als we kijken naar de cijfers, baren deze toch wel zorgen. Wereldwijd is de particuliere en overheidsschuld als percentage van het bruto binnenlands product van 200% in 1999 tot 350% in 2021 gestegen. In de Verenigde Staten bedraagt deze zelfs 420%. Dit is hoger dan tijdens de Grote Depressie en na de Tweede Wereldoorlog.

Volgens Roubini wordt er reeds decennialang buitensporig veel geleend. Veel van de bedrijven die zoveel geleend hadden konden deze schuldenlast niet aan. Deze werden door de lage rentevoeten en overheidssteun kunstmatig in leven gehouden.

Nu zullen we echter het gelag betalen, aldus Roubini. Nu zijn de centrale banken, door de torenhoge inflatie, immers gedwongen om de rente te verhogen. Hierdoor worden deze zombiebedrijven geconfronteerd met een sterke stijging van hun leenkosten.

Tegelijkertijd is er een hoge inflatie en een zwakke groei, wat ook wel stagflatie wordt genoemd. We kunnen de rente echter niet opnieuw verlagen om de groei te stimuleren, zoals we tijdens de crisis in 2007-2009 deden, want dit zou de inflatie weer omhoogstuwen.

Harde economische landing

Omdat de maatregelen uit het verleden niet zullen werken, ziet Roubini de toekomst somber in. De econoom ziet een harde landing. Roubini verwacht een diepe, langdurige recessie bovenop een ernstige financiële crisis. De economische en financiële crisis zullen elkaar volgens Roubini voeden.

Roubini verwacht dat de centrale banken hun monetaire verstrenging uiteindelijk zullen terugdraaien. Nu regeringen niet bereid zijn om belastingen te verhogen of uitgaven te verlagen om hun tekorten terug te dringen, zal het monetariseren van tekorten door centrale banken opnieuw worden gezien als de weg van de minste weerstand.

Maar dan zal de inflatie waarschijnlijk opnieuw stijgen, waardoor we opnieuw bij af zijn. Volgens Roubini kunnen we de “moeder van alle stagflatoire schuldencrises” wel uitstellen, maar we zullen deze uiteindelijk niet kunnen vermijden.

Bron: The Street
Foto: iStock