Europa is erin geslaagd om de energievoorraden aan te vullen om het jaar door te komen. Maar 2023 kan een ander verhaal worden. Dat is immers de waarschuwing van Fatih Birol, hoofd van het Internationaal Energieagentschap, en Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese commissie.

Volgens een nieuw rapport van het IEA kan Europa in 2023 een aardgastekort van 27 miljard kubieke meter krijgen. Dat komt overeen met bijna 7% van het jaarlijkse verbruik in de regio.

Er zijn drie risico’s die tot het tekort kunnen leiden. Rusland, dat in de loop van 2022 ongeveer 60 miljard kubieke meter gas naar de Europese Unie stuurde, zou de gasstromen volgend jaar volledig kunnen stopzetten.

De zachte temperaturen aan het begin van de winter houden misschien niet aan, het vriest immers al in Noord-Europa. En de markt voor aardgas kan worden opgeschud als de Chinese economie weer op gang komt doordat de Covid-beperkingen worden opgeheven.

Tekort van 57 miljard kubieke meter

In zijn beoordeling stelde het IEA vast dat er volgend jaar een aanbodtekort van 57 miljard kubieke meter zou kunnen ontstaan.

Ongeveer 30 miljard daarvan moet worden gedekt door Europese acties die al zichtbaar in gang zijn gezet, aldus de in Parijs gevestigde groep. Dat omvat het aanleggen van voorraden en inspanningen om de vraag naar gas tussen augustus 2022 en maart 2023 vrijwillig met 15% te verminderen.

Maar dan kan er nog steeds een tekort overblijven. In de stresstest van het IEA wordt ervan uitgegaan dat de gasstromen via Russische pijpleidingen naar Europa vanaf begin 2023 volledig stoppen, de invoer van vloeibaar aardgas door China terugkeert naar het niveau van 2021 en de Europese opslagfaciliteiten aan het eind van deze winter slechts voor 30% gevuld zijn.

Hoewel deze situatie verre van ideaal is, is er wel nog hoop. Het resterende tekort kan volgens het IEA immers worden weggewerkt. Hiervoor moeten er verdere inspanningen worden geleverd om de energie-efficiëntie te verbeteren. Ook zal het gebruik van hernieuwbare energiebronnen worden aangemoedigd, het gebruik van warmtepompen worden bevorderd en andere gedragsveranderingen worden aangemoedigd.

Bron: CNN
Foto: iStock