Beleggers en investeerders zitten voornamelijk in defensieve posities op de markten gezien de onzekerheden inzake de inflatie en de toestand van de wereldeconomie. Volgens zakenbank JPMorgan zijn de gegevens inzake de inflatie zeer belangrijk voor het sentiment op de beurzen. Ze voorspellen een rally in geval het rapport gunstig is.

Een rally van 10 procent op de beurzen? Het kan zomaar volgens zakenbank JPMorgan. Beleggers kijken reikhalzend uit naar signalen die tonen dat de inflatie aan het afkoelen is. In geval het volgende inflatierapport aantoont dat de consumentenprijzen verder aan het afkoelen zijn, zou dat een rally kunnen veroorzaken.

Hun analisten achten het mogelijk dat de S&P 500 los 10 procent kan stijgen op enkele dagen tijd mocht de inflatie van vorige maand 6,9 procent of lager bedragen. De kans dat dit zal gebeuren is echter klein en schatten deze op amper 5 procent. Economen voorspellen dat de consumentenprijzen in november met 7,3 procent zijn gestegen.

Rally?

Toen het inflatierapport van de maand oktober werd gepubliceerd, ging de S&P 500 maar liefst 5,5 procent omhoog. JPMorgan heeft ook een realistisch scenario, namelijk dat de inflatie tussen de 7,2 en 7,4 procent zit en dat de S&P 500 met 2 tot 3 procent stijgt.

The CPI print has the potential to dictate market direction and magnitude until earnings kick off in mid-January. Equity positioning is less light but remains historically low; investors seem to have a view that this report comes inline or slightly dovish.

Daarenboven lijkt men minder ‘bearish’ te zijn dan enkele maanden geleden. Aandelen hebben rake klappen gekregen en hebben volgens analisten niet veel ruimte meer om te dalen gezien er al veel is ingeprijsd. Over bodemvorming durft men nog niet te spreken, maar het ziet er steeds meer naar uit dat het opwaarts potentieel lijkt toe te nemen.

Bronnen: Lu Wang – Yahoo Finance

Foto: Pixahive – CC0 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>