Beleggen kan op verschillende manieren. Waar de één voor een investering in aandelen of bijvoorbeeld beleggingsfondsen kiest, overweegt de ander een investering in een tweede woning. Het investeren in een tweede woning kan interessant zijn om deze vervolgens te verhuren, waarmee de investering langzaamaan wordt terugverdiend. Feitelijk zijn de huuropbrengsten het rendement op deze investering, uitgaande van een gelijkblijvende of stijgende woningwaarde. De sterk opgelopen huizenprijzen in Nederland, België en elders binnen Europa maken het niet eenvoudig zo’n tweede woning volledig uit eigen spaargeld te financieren. Kun je voor dit type belegging een hypothecaire lening afsluiten? Tegen welke rente sluit je een tweede lening af en wat betekent dit voor de maandlasten?
Mogelijkheden afhankelijk van je situatie
Er spelen verschillende factoren mee, wanneer je een tweede woning wilt kopen om deze te kunnen verhuren. Heb je bijvoorbeeld al een huurder gevonden voor de ruimte? Is er met deze huurder een overeenkomst bereikt over het te betalen bedrag per maand? Welke (hypothecaire) leningen lopen er nog meer? Een adviseur kan je meer vertellen over de financiële mogelijkheden die je hierbij hebt. Voer ook eens een lening simulatie uit, op de website van zo’n adviseur. Het geeft je een eerste beeld van hetgeen je in je huidige financiële situatie kunt lenen. Let op, aan zo’n online simulatie kunnen geen rechten worden ontleend bij een later gesprek. Het dient slechts ter indicatie, daar er maar naar een beperkt aantal factoren gekeken wordt.
Duurzame investeringen in je eigen woning
Naast de mogelijkheid om te beleggen in een tweede woning, kun je spaargeld investeren in verduurzamende maatregelen binnen je eigen woning. Denk bijvoorbeeld aan een investering in zonnepanelen, gecombineerd met een moderne elektrische warmtepomp. Deze investering levert je direct rendement op, zeker bij de huidige hoge energietarieven. Het rendement van zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk toegenomen, waardoor je deze investering al binnen vijf tot tien jaar terug kunt verdienen. Na deze periode profiteer je feitelijk van gratis stroom en van een hogere woningwaarde. Kijk ook eens naar de mogelijkheid om de opgewekte energie in huis op te slaan, bijvoorbeeld door te investeren in en Tesla Powerwall.
Het is voor potentiële kopers een groot voordeel, dat je woning al voorzien is van een elektrische warmtepomp. Het maakt dat zij deze verbouwing zelf niet meer hoeven te doorlopen. De komende jaren zullen steeds meer huizen van het gas af gaan.