Veel mensen maken de keuze om een huis te kopen. Daar komen aardig wat kosten bij kijken en daarnaast moet er veel geregeld worden. De Jubelton kan dan een steuntje in de rug bieden. Echter, er zijn veel mensen die tegen deze regeling zijn. Hierdoor verdwijnt de Jubelton binnenkort. Maar hoezo komt de Jubelton ten einde?

Wat is de Jubelton?

Sinds 2013 is het mogelijk om belastingvrij ongeveer €100.000 te krijgen als je een woning hebt gekocht. Dit is een eenmalige schenking die bedoeld is voor mensen die tussen de 18 en 40 jaar zijn  Dit geeft ouders of grootouders de kans om een geldbedrag te schenken aan kleinkind of de kinderen. Deze regeling was in het leven geroepen doordat de huizenmarkt destijds erg wankelde. De problemen die de huizenmarkt toen had, zijn nu weer verholpen. De regeling is dus overbodig, maar het zorgt ook voor ongelijkheid. Zo hebben de kinderen die uit rijke families komen meer kans om een woning te kopen. Daarnaast loopt Nederland een hoop geld mis door deze regeling.

De huidige wooncrisis

Het is een ieder die een huis zoekt opgevallen dat zowel de huur- als koopprijzen voor een woning enorm zijn gestegen. Dit heeft verschillende redenen. Allereerst is het aanbod niet in balans met de vraag. Er zijn op het moment te weinig huizen voor de groeiende bevolking van Nederland. Deze groei wordt bijvoorbeeld gecreëerd door internationale studenten en natuurlijk door de baby’s die elke dag geboren worden. Ook is het zo dat steeds meer mensen alleen willen wonen. Dit is een grote verandering, want vroeger woonden er meer mensen met elkaar in huis dan nu. De prijzen vallen dus veel hoger uit en de woningzoekers doen hun best om de strijd te winnen door te overbieden. Dit wordt gedaan door mensen die veel geld hebben, of waarvan de familie een hoop geld heeft. Hier komt de jubelton dus om de hoek kijken, waardoor het kabinet van de regeling af wilt. Dit gaat dan ook gebeuren in 2024. Echter, in 2023 zullen we al aardig wat merken van deze afschaffing, omdat de maximale hoogte van de jubelton verlaagd wordt naar €27.231 euro.

Wat nu?

Indien jij nog een schenking krijgt of je hebt nog een deel van jouw schenking over, dan is het belangrijk dat deze uiterlijk 2024 benut wordt om een woning te kopen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kan het handig zijn om een ontbindende voorwaarde op te nemen bij de schenking. Op deze manier kan de schenking worden teruggedraaid als je aan het einde van 2024 nog geen huis hebt gekocht. Je hebt tot slot ook de mogelijkheid om de schenking niet te laten terugdraaien. Let er dan wel op dat de (klein)kinderen een schenkbelasting moeten betalen. Voor de kinderen is deze 10% en voor de kleinkinderen is deze 18%.

Er is nog een laatste maatregel. Zo is het niet meer mogelijk om de jubelton te spreiden over drie opeenvolgende jaren. De kans is groot dat dit gaat veranderen naar twee jaar. Als je aankomende jaren plannen hebt om een huis te kopen en gebruik wilde maken van de jubelton, is het daarom belangrijk om een plan van aanpak te maken zodat je de regeling niet misloopt.

Andere mogelijkheden

Niet iedereen heeft een ton klaarliggen. Toch kan het zo zijn dat je op een andere manier voldoende vermogen hebt die je belastingvrij kunt schenken. Zo kan de overwaarde van jouw eigen woning worden opgenomen in een hypotheek en het vrijgekomen geld kan als jubelton geschonken worden..

Nu weet je dus wat de Jubelton is en waarom deze in 2024 wordt afgeschaft. Wil je graag meer uitleg jubelton? Druk dan op de link!