De goede vibes op Wall Street vervagen snel. De Amerikaanse aandelenmarkten daalden afgelopen week opnieuw terwijl beleggers grip proberen te krijgen op een verzurende economie.
De Dow Jones eindigde de week met een verlies van zo’n 1,80%. De S&P en de Nasdaq deden het met een daling van respectievelijk 2,20% en 2,80% nog wat slechter.
De aandelenmarkten kenden afgelopen maand een forse stijging dankzij een zwakker dan verwachte inflatie en een aantal gunstige rapporten over de algemene economie en de arbeidsmarkt. Beleggers hadden goede hoop dat de Federal Reserve zijn historische renteverhogingen zou kunnen vertragen en dat de inflatie ergens volgend jaar zou normaliseren zonder de economie in een recessie te storten.
De Fed eindigt het feestje
Die opwinding duurde voort tot Fed-voorzitter Jerome Powell het feestje van Wall Street woensdag verpletterde met moeilijk nieuws. Economen van de Fed denken dat het Amerikaanse bruto binnenlands product, de breedste maatstaf voor de Amerikaanse economie, volgend jaar nauwelijks zal groeien.
Hiernaast voorspelde zij dat de werkloosheid in de Verenigde Staten tegen eind 2023 zal stijgen tot 4,6%, wat betekent dat ruwweg 1,6 miljoen meer Amerikanen werkloos zullen zijn.
De angst voor deze voorspellingen werd nog versterkt door een tegenvallend rapport over de detailhandelsverkopen donderdag, waardoor de aandelen kelderden. De Dow verloor donderdag 765 punten of 2,3%, de slechtste dag in drie maanden. De S&P 500 verloor 2,5% en de Nasdaq tuimelde 3,2%, de slechtste dagen in een maand.
Economen van Moody’s Analytics voorspellen nu dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal slechts met 1,9% op jaarbasis zal groeien, tegen een eerdere raming van 2,7%. Zwakke productie- en detailhandelsrapporten brachten Moody’s analisten aan het twijfelen. Zij verlaagden ook hun bbp-prognose voor 2023 tot slechts 0,9%, veel lager dan de 1,9% van 2022.
Bron: CNN
Foto: iStock