Dan Yergin, voorzitter van S&P Global, verwacht nog steeds een hoge olieprijs van $90 in 2023. Hij verklaarde echter dat er een kans is dat de olieprijs zelfs zou kunnen stijgen naar $121 wanneer China zijn deuren weel volledig opent.

Het basisscenario van S&P Global is een olieprijs van $90 voor Brent crude. Er zijn echter 3 grote onzekerheden die de oliemarkt teisteren. Deze zijn de beslissingen van de Federal Reserve, de vraag van China en de reactie van Moskou op de prijsplafonds.

De vraag van China kan een sterke boost geven aan de olieprijs. Op dit moment is deze vraag nog relatief beperkt omdat het land blijft worstelen met uitbraken van covid. Wanneer deze problemen opgelost raken en het land volledig heropent, zou de prijs volgens Yergin dicht in de buurt kunnen komen van de hoogtepunten in maart.

Yergin stelt:

Wanneer China afrekent met covid, krijg je ineens een hoop meer vraag.

Veel onzekerheden

Andere factoren die de olieprijs beïnvloeden zijn de reactie van de Russische president Vladimir Poetin op de door de Europese Unie opgelegde prijsplafonds en verdere renteverhogingen door de Federal Reserve.

De energieministers van de Europese Unie zijn maandag overeengekomen de aardgasprijzen te plafonneren op €180 per megawattuur. De Europese Commissie waarschuwde echter dat de maatregel kan worden opgeschort wanneer blijkt dat de risico’s groter zijn dan de voordelen. Het besluit volgde op een olieprijsplafond van $60 per vat begin december.

Yergin zei dat hij denkt dat het onlangs opgelegde gasprijsplafond waarschijnlijk zal werken. Hij verklaarde hiernaast dat het ook werkt als een anticipatie op hogere gasprijzen in volgende winters als gevolg van een gebrek aan Russisch gas en een concurrerende vraag tussen Europa en Azië naar LNG.

Bron: CNBC
Foto: iStock