De hoofdeconoom van het Witte Huis Jared Bernstein heeft deze week gezegd dat hij optimistisch is over de Amerikaanse economie en dat een recessie niet onvermijdelijk is. Gezien de inflatie aan het afkoelen is, en de Amerikaanse centrale bank hun rentebeleid kan terugschroeven, kan de situatie voor de economie nog keren.

Maandenlang wordt er gevreesd voor een recessie binnen de Amerikaanse economie. De inflatie is torenhoog en het rentebeleid van de Federal Reserve is bijzonder agressief. De combinatie tussen deze twee zou een grote economische vertraging in de hand kunnen werken met een recessie als gevolg, de zogezegde ‘hard landing’.

Maar Jared Bernstein, hoofdeconoom van het Witte Huis, is de afgelopen weken steeds optimistischer geworden. De inflatierapporten zijn namelijk gunstig en tonen aan dat de consumentenprijzen aan het afkoelen zijn. Dit zorgt er voor dat de Federal Reserve de rentes minder hard hoeft te verhogen en dat kan een zachte landing in gang zetten.

A recession is not inevitable. think there are reasons to be optimistic that the path to a steady and stable transition is plausible and credible.

Piek

Bernstein is optimistisch over de inflatierapporten. In juni bedroeg deze nog 9,1 procent en in de maand november 7,1 procent. De econoom hoopt dat de piek achter ons ligt maar waarschuwt ook dat er geen zekerheid is. In de tweede jaarhelft zullen de gedaalde huurprijzen en huizenprijzen hun impact hebben op de inflatie waardoor deze nog verder kan afkoelen.

Daarenboven is men in de rest van de wereld ook aan het ‘vechten’ tegen de hoge inflatie. In de eurozone en het Verenigd Koninkrjik vertonen de consumentenprijzen ook positieve signalen. Ook dit heeft een invloed op de Amerikaanse economie omdat de import wordt beïnvloed.

Bronnen: Jennifer Schonberger – Yahoo Finance

Foto: Chris PotterFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>