Wall Street en de Federal Reserve hadden het volledig bij het verkeerde eind over het jaar 2022. In 2021 voorspelde de Fed nog dat de inflatie ’tijdelijk’ was en Wall Street voorspelde dat de S&P 500 ‘break-even’ zou draaien. Ondertussen noteert de inflatie op het hoogste niveau van de afgelopen 40 jaar en is de S&P 19 procent gedaald. 

Voorspellingen doen op de financiële markten is niet eenvoudig, dat is nog maar eens duidelijk. In 2021 voorspelden Wall Street dat het beursjaar 2022 een ‘so-so’ jaar zou worden met bescheiden rendementen en horizontale koersontwikkelingen. En de Federal Reserve dacht dat de stijgende inflatie een tijdelijke fenomeen was. De realiteit bleek anders te zijn.

Christopher Smart, hoofdstrateeg bij Barings Investment Institute, merkt op dat beleggers en investeerders voorzichtiger zijn geworden voor 2023. De Fed gaat wellicht de rentes blijven verhogen en de Amerikaanse economie kan in een recessie tuimelen.

We all approach the coming year with a certain level of humility.

Toch is men optimistisch inzake de inflatie voor 2023. 90 procent van de investeerders verwacht dat de consumentenprijzen zullen gaan dalen de komende 12 maanden. En dit werkt een mogelijke ommekeer op de markten in de hand. Beleggers en investeerders denken dus dat de inflatie gepiekt is waardoor de Federal Reserve hun rentebeleid opnieuw kan normaliseren.

Tail risk

Fondsbeheerders zeggen dat hoge inflatie het grootste ’tail risk’ voor de markten is, gevolgd door een diepe wereldwijde recessie en centrale banken die het monetaire beleid strak houden. In markttermen zijn ’tail risks’ over het algemeen negatieve gebeurtenissen waarvan beleggers het onwaarschijnlijk achten dat ze zullen plaatsvinden.

Scott Colyer, chief executive officer van Advisors Asset Management, waarschuwt beleggers en investeerders om niet tegen de Federal Reserve te vechten. Zolang ze de rentes blijven verhogen, al is het met 50 of 25 basispunten, blijven er risico’s op de aandelenmarkten.

The market has continued to believe that each interest-rate hike is hopefully one of the last ones, even though the Fed keeps telling markets, it’s not. I think if you fight the Fed, you do so at your own risk.

Bronnen: Akane Otani – WSJ

Foto: Gerd Altmann – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>