De Wereldbank is de laatste instelling die waarschuwt voor een nakende recessie. Volgens de instelling is de wereldeconomie slechts één klap verwijderd van een tweede recessie in hetzelfde decennium. Indien dit zou voorvallen, zou dit de eerste keer in 80 jaar zijn.
De instelling verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met slechts 1,7% zal groeien. Hierdoor zouden ontwikkelingslanden ongemeen hard geraakt worden. Deze kregen door de pandemie en de stijgende rente reeds forse klappen.
De verhoogde inflatie, het agressieve beleid van de centrale banken, de verslechterende financiële omstandigheden en de schokgolven van de Russische inval in Oekraïne wegen allemaal op de groei.
Ontwikkelingslanden zijn het grootste slachtoffer
De organisatie zei te verwachten dat de Amerikaanse economie in 2023 met slechts 0,5% zal groeien. De 20 landen die de euro gebruiken en die door de oorlog in Oekraïne zijn getroffen, zullen naar verwachting helemaal geen groei kennen. Beide prognoses zijn veel lager dan in juni 2022.
Verwacht wordt dat de groei in China in 2023 zal aantrekken na de opheffing van de Covid-19-beperkingen en zal stijgen tot 4,3%. Maar ook die prognose is lager dan 6 maanden geleden, als gevolg van de aanhoudende onrust op de vastgoedmarkt van het land, de zwakkere vraag van andere landen naar in China vervaardigde producten en de aanhoudende pandemieverstoringen.
Deze terugval zal ook de armere landen treffen, die reeds de gevolgen hebben gevoeld van een onzeker economisch klimaat, lagere bedrijfsinvesteringen en stijgende rentevoeten. Stijgende financieringskosten kunnen het moeilijker maken om met hoge schulden om te gaan.
Tegen het einde van 2024 zal de economische productie in opkomende markten en ontwikkelingseconomieën ongeveer 6% onder het niveau van vóór de pandemie liggen. De inkomensgroei zal naar verwachting ook trager zijn dan het gemiddelde in het decennium vóór Covid, waardoor het moeilijker wordt de kloof met rijkere landen te dichten.
Bron: CNN
Foto: iStock