Ondanks dat de aandelenmarkten 2023 goed gestart zijn, onthoudt Marko Kolanovic van JPMorgan zich van deze rally. Hij zet zich eerder schrap voor een correctie van meer dan 10% in de eerste helft van dit jaar.

Kolanovic is ronduit negatief gestemd over de aandelenmarkten. De fundamentals zijn aan het slechter worden maar toch stijgen de markten. Vroeg of laat zal dit botsen en een negatieve uitwerking hebben.

Kolanovic verlaagde vorige week de aandelenblootstelling van JPMorgan naar underweight. In een recente nota waarschuwde hij dat de markt momenteel geen recessie verwacht. Zijn basisscenario is echter wel een harde landing.

Verontrustende economische data

Volgens Kolanovic zijn er verontrustende trends te zien in belangrijke economische gegevens. Hij noemt hierbij de ISM-diensten, de detailhandelsverkopen en de Philadelphia Fed Survey als redenen om bearish te worden.

Toch is de technologie-index Nasdaq dit jaar reeds met 8% gestegen en de S&P 500 met 5%. Hij noemt positieve ontwikkelingen zoals China’s heropening van de Covid-19 lockdowns en een zwakkere dollar voor het marktenthousiasme. Kolanovic gelooft dat ze hebben bijgedragen tot een verhaal dat het ergste achter de rug is.

Kolanovic is hier echter helemaal niet zeker van. Volgens hem kan de economie bij een rente van 5% gewoon niet functioneren op deze manier. De Federal Reserve zal uiteindelijk moeten reageren. De grote vraag is wanneer de instelling dit zal doen.

Bron: CNBC
Foto: iStock