De Amerikaanse zakenbank Bank of America heeft gezegd dat een ‘no landing’-scenario positief lijkt, maar dat dit evenzeer slecht zou zijn voor de aandelenmarkten. ‘No landing’ zou betekenen dat de economie groeit en de inflatie hoog blijft, waardoor de Fed de rentes blijft verhogen en dus de negatieve impact op aandelen aanhoudt.

Beleggers en investeerders hebben schrik voor een mogelijke ‘harde landing’ van de Amerikaanse economie waarbij aandelen opnieuw sterk in waarde dalen. Maar volgens Bank of America Michael Hartnett zou een ‘no landing’-scenario niet veel beter zijn.

De econoom merkt op dat de Amerikaanse economie lichtjes blijft groeien en dat de arbeidsmarkt robuust blijft. Door de hardnekkige inflatie is de Amerikaanse centrale bank genoodzaakt de rentes te blijven verhogen en dat zou een negatieve invloed hebben op de beurzen. Hartnett voorspelt dat de S&P 500 met 7 procent gaat dalen in maart.

No landing means no Fed pausing, central bank tightening always breaks something.

Nieuwe daling?

En zo een ‘no landing’ zou dus gaan resulteren in een ‘harde landing’ waarbij de Amerikaanse economie in een recessie tuimelt en aandelen nog harder dalen. De sombere voorspelling komt na een slecht jaar voor de aandelenmarkt, het ergste sinds de financiële crisis van 2008. Alle drie de indexen kelderden in 2022, waardoor de winstreeks van drie jaar werd gebroken.

De Dow Jones Industrial daalde vorig jaar met 8,8 procent, de S&P 500 daalde met 19,4 procent. De Nasdaq kreeg de hardste klappen met een daling van 33,1 procent. De Federal Reserve zou in totaal 8 renteverhogingen doorvoeren om ergens te landen tussen de 4,5 en 4,75 procent.

De markten zelf hebben er ook geen vertrouwen in want 66 procent van de ondervraagden denkt dat er momenteel een ‘bear market rally’ is en dat aandelen opnieuw zullen gaan dalen naar het niveau van eind vorig jaar.

Bronnen: Megan Henney – Yahoo Finance

Foto: Marco Verch ProFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>