Europese banken leden forse verliezen bij de start van de nieuwe week. Ondanks de forse maatregelen die de Amerikaanse en Britse overheden in het weekend hebben genomen om het vertrouwen in het financiële stelsel te herstellen, gingen Europese banken in de uitverkoop.

De Europe 600 Banks Index, die 42 grote banken in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk volgt, kende een daling van zo’n 6%. De bredere Stoxx Europe 600 index daalde 2,1%, terwijl de FTSE 100, die zwaar op de banken leunt, 2,2% lager noteerde.

De dalingen hebben de vrees doen toenemen dat de op één na grootste bankencrisis in de geschiedenis van de Verenigde Staten kan worden gevolgd door verdere faillissementen van zwakkere banken. Dit ondanks de interventies van functionarissen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan om de paniek te stoppen en de relatief beperkte blootstelling van Europese banken aan de Silicon Valley Bank en haar klanten.

Maatregelen

Op zondag beloofde de regering Biden dat klanten van de Silicon Valley Bank en de Signature Bank vanaf maandag toegang zouden hebben tot al hun geld. In een breuk met het verleden verzekerde de regering dat zelfs onverzekerde deposito’s zullen worden terugbetaald.

De Federal Reserve zal ook extra financiering beschikbaar stellen voor in aanmerking komende financiële instellingen om runs op soortgelijke banken in de toekomst te voorkomen. Amerikaanse banken zitten volgens de Federal Deposit Insurance Corporation vanaf eind 2022 op $620 miljard aan ongerealiseerde verliezen of activa die in prijs zijn gedaald maar nog niet zijn verkocht.

De buitengewone maatregelen van de Amerikaanse autoriteiten waren bedoeld om meer bankruns te voorkomen en om bedrijven die grote bedragen bij de banken hadden gedeponeerd, te helpen hun lonen te blijven betalen en hun activiteiten te financieren.

Europa neemt geen maatregelen

Toch waren de beleggers in Europa er niet gerust in. De autoriteiten op het continent hebben immers nog geen extra liquiditeitssteun aan de banksector in het algemeen toegezegd, zoals in de Verenigde Staten is gebeurd.

Volgens Chris Beauchamp, marktanalist bij IG, wachten Europese beleggers op een verbale geruststelling van de Europese Centrale Bank. Beauchamp verwacht dat deze mogelijk pas op donderdag zal plaatsvinden, wanneer de volgende rentevergadering plaatsvindt.

Beauchamp stelt:

De stap van de Amerikaanse autoriteiten is een teken dat zij snel reageren, terwijl Europa nog moet reageren.

Bron: CNN
Foto: iStock