Moody’s Investors Service heeft zijn vooruitzichten voor de hele Amerikaanse banksector verlaagd. Hiernaast zet de instelling 6 Amerikaanse banken op de helling voor een mogelijke verlaging van de kredietwaardigheid, in de nasleep van het faillissement van Silicon Valley Bank vorige week.

De kredietbeoordelaar zei te verwachten dat meer banken onder druk zullen komen te staan na het faillissement van Silicon Valley Bank. Vooral banken met grote stapels onverzekerde deposito’s en langlopende schatkistobligaties zullen het moeilijk kunnen krijgen. Moody’s verwacht dat de druk op de banksector zal aanhouden nu de Federal Reserve de rente blijft verhogen om de inflatie te bestrijden.

Een andere zorg is dat Amerikaanse banken de rente op spaarrekeningen verhogen. Hoewel de hogere tarieven extra deposito’s zullen aantrekken, kan dit ook de winst aantasten waarschuwt Moody’s.

Het goede nieuws is dat het Amerikaanse banksysteem over het algemeen gezond is. Het heeft genoeg geld en liquide middelen om een economische neergang te doorstaan. Het slechte nieuws is dat de Amerikaanse toezichthouders hen kunnen verplichten meer kapitaal aan te houden na het snelle faillissement van Silicon Valley Bank.

Mogelijke downgrade voor 6 banken

De kredietbeoordelaar verlaagde maandag ook de rating van Signature Bank tot diep in het junkgebied na het faillissement van deze bank. Een verlaging van de rating kan het voor bedrijven duurder maken om geld te lenen.

Moody’s waarschuwde dat het ook First Republic Bank, Zions, Western Alliance, Comerica, UMB Financial en Intrust Financial zou kunnen downgraden. Het bedrijf noemde de extreem volatiele financieringsvoorwaarden voor sommige Amerikaanse banken die blootstaan aan het risico van onverzekerde uitstroom van deposito’s.

Op maandag kregen regionale bankaandelen opnieuw een forse klap. De massale ingreep van de federale regering kon beleggers niet meteen geruststellen waardoor ze bankaandelen in de uitverkoop zetten. Op dinsdag veerden de aandelen van de desbetreffende banken opnieuw wat op.

Bron: CNN
Foto: iStock