De overname van Credit Suisse door UBS werd zondagavond goedgekeurd. Dat zorgde maandag eventjes voor positiviteit op de aandelenmarkten, maar beleggers en investeerders blijven bezorgd over de vooruitzichten inzake het financiële systeem. De bankencrisis is nog lang niet voorbij en wellicht zullen er nog meer dominosteentjes vallen.

Maandag begonnen de Aziatische markten rustig, maar al snel werd het onrustig door nieuwe zorgen over de vooruitzichten omtrent het wereldwijde financiële systeem. Beleggers en strategen zetten zich schrap voor nog meer turbulentie op de aandelenmarkten.

Het optimisme na de overname van Credit Suisse door UBS en de aankondiging van extra liquiditeit door de centrale banken duurde niet lang. Dit was het gevolg van een recorddaling van de Additional Tier 1-obligaties van Aziatische banken en een daling van de aandelen van HSBC Holdings Plc vanwege bezorgdheid over de blootstelling aan Credit Suisse.

Federal Reserve

Bob Michele van JPMorgan Asset Management zei dat de Federal Reserve later dit jaar waarschijnlijk de rente zal moeten verlagen. Ed Yardeni van Yardeni Research Inc. zei dat de bancaire onrust een recessie zou kunnen veroorzaken als het een kredietcrisis veroorzaakt.

Andere marktspelers, zoals Mohamed El-Erian, Jeffrey Gundlach, Gregory Peters en Gerard Macdonell, deelden hun mening en inzichten over de situatie. Strategen, waaronder Derek Tang van LHMeyer/Monetary Policy Analytics, gaven ook hun mening over de risico’s en mogelijke resultaten van de huidige financiële ontwikkelingen.

The higher risk of pausing also suggests higher risk that the FOMC would revise downward or suspend balance sheet runoff, especially if policymakers think recent stress sends a definitive signal of reserve scarcity at the aggregate, systemic level rather than only at the level of individual banks.

Analisten Sharon Zollner en David Croy bij Australia & New Zealand Banking Group Ltd benadrukken dat centrale banken hun monetair beleid en zorgen over de financiële stabiliteit van elkaar proberen te scheiden, maar dat is in theorie gemakkelijker dan in de praktijk.

Het buitensporige stimuleringsbeleid uit het verleden heeft meer gevolgen gehad dan enkel een stijgende inflatie. Het risico bestaat dat de financiële omstandigheden zo verkrappen dat het een sterk desinflatoire harde landing veroorzaakt, aldus de analisten.

Bronnen:

Foto: Jernej Furman – FlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>