Analisten dringen aan op meer overheidssteun voor de Chinese vastgoedmarkt. Dit om een verdere crisis te voorkomen. In oktober daalden woningprijzen het sterkst sinds 2014, en voor het eerst in de geschiedenis vielen vastgoedleningen. Men voorziet dat het herstel van de Chinese vastgoedsector jaren kan duren, zo niet een decennium.
De Chinese vastgoedmarkt is van groot belang, aangezien het een aanzienlijk deel van de economie van het land vormt.
Beleidskloof in vastgoedcrisis
De focus van het huidige beleid ligt op het stimuleren van de vraag. Maar Larry Hu, hoofdeconoom bij Macquarie, benadrukt dat het cruciale probleem onaangeroerd blijft; het kredietrisico van ontwikkelaars.
Zijn rapport suggereert het volgende:
Zonder een laatste redmiddel voor leningen zou gemakkelijk een zelfvervullende vertrouwenscrisis kunnen ontstaan, waarbij dalende verkopen en toenemende risico’s op wanbetaling elkaar versterken.
UBS-analisten schatten dat vastgoed en gerelateerde sectoren nu ongeveer 22% van China’s GDP uitmaken. Dit is een daling van 25% in voorgaande jaren.
Pogingen van de overheid om de schuldafhankelijkheid van ontwikkelaars te verminderen en huizenprijzen te stabiliseren, lijken niet voldoende.
Sinds november 2022 zijn er maatregelen, zoals het verbeteren van de toegang tot financiering en het verlagen van hypotheekrentes. Toch blijft de sector kwetsbaar.
Onvoltooide verkoop zorgt voor extra zorg
Nomura-analisten wijzen op een ander zorgwekkend aspect. Namelijk dat ongeveer 20 miljoen panden zijn verkocht, maar nog niet voltooid. Hierdoor aarzelen huizenkopers met hypotheekbetalingen.
Bron: CNBC
Foto: iStock