equities_image Als alles goed lijkt te gaan, dreigt het saai te worden…én gevaarlijk. Dat laatste gaat in ieder geval op voor de financiële markten. Zodra er geen wolkje meer aan de lucht lijkt, is het oppassen geblazen. Net als slecht nieuws eigenlijk goed nieuws is, althans in de fase waarin de financiële markten zich nu bevinden, is het een goede zaak als de markten zich ergens zorgen over maken. Dat doet wellicht op het eerste gezicht wat vreemd aan, maar juist op momenten dat beleggers zich nergens meer druk over maken, ontstaat de perfecte voedingsbodem voor een correctie. Immers, als iedereen bullish is, impliceert dat over het algemeen ook dat men (massaal) long zit. En wie moet er dan nog het (koers) stokje overnemen op nog hogere koersniveaus?

Financiële markten: angst voor China, banken

De financiële markten hebben weer iets gevonden waar ze zich zorgen over maken. Twee zaken zelfs: China en de Europese banken. Voor wat betreft China maken beleggers zich vooral druk over berichten dat de Chinese centrale bank verdere geldverkrappende maatregelen wil nemen, waarover later vandaag meer. Dan de banken, wéér de banken en dan meer in het bijzonder de Europese banken die opereren vanuit en binnen de Eurozone. Die krijgen, vooruitlopend op de situatie dat het bankentoezicht niet langer nationaal, maar via de ECB verloopt en de oprichting van de Bankenunie. De ECB komt dus op de koffie. De boeken moeten open, de tijd van flexibele, niet al te serieuze stresstests is voorbij. Ruim 120 banken zullen op de pijnbank worden gelegd in opdracht van de ECB en dat wordt echt geen ‘walk in the park.‘ Toch?

Daar gaan we weer

Althans, dat zou je als hoopvolle waarnemer en bange consument graag wensen. Helaas zal de praktijk wederom (sterk) afwijken van de spierballentaal die in het ECB persbericht staat. De vice-president van de ECB heeft namelijk op voorhand al verzekerd dat er ‘geen grote problemen op zullen doemen.’ Dat is nogal bijzonder: de banken zullen worden doorgelicht door een externe partij. Die is uiteraard aangewezen door de ECB, die op voorhand al laat weten dat er geen grote problemen worden verwacht. Gevreesd moet dan ook worden dat de opdracht is gegund aan een partij die, laten we zeggen, toch wat meegaat in de ECB verwachting… Indien deze vrees bewaarheid wordt, dan kunnen we alleen maar zeggen dat dit wederom een gemiste kans is. We wachten het even af, maar zijn toch wat wantrouwend. Terug naar de financiële markten. Die maken zich dus, wederom, zorgen en dat is in principe goed nieuws. Bovenstaande zorgenposten zijn absoluut serieus, maar zien wij vooralsnog niet als grote spelbedervers. ‘Stockmarkets climb a wall of worry’ weet u nog? Wacht u tot de beurzenhemel volkomen wolkvrij is? Dan bent u waarschijnlijk te laat. Beter profiteert u nú van de sterke bull market. Hoe? Spiekt u hier maar eens verder