Alle kritiek op banken ten spijt, ze zitten wel in de hoek waar de klappen vallen. Slechte leningen vormen slechts een beperkt onderdeel van het totale hoofdpijndossier. Eerder deze week stonden we al stil bij de (geschatte) enorme hoeveelheid slechte leningen die bij banken in de boeken staan. Een enorm bedrag: PwC schat het in op €1.200 mrd. Wij vrezen dat dit nog aan de (te) lage kant zal zijn, maar in de loop van 2014 zal wel duidelijk worden wat de totale schadepost is. Maar ook daarmee zijn de banken er nog lang niet.
Banken worden achtervolgd door eerdere misstappen
We hebben het al eerder gesteld: het populaire beeld dat banken ‘overal mee wegkomen’ is echt vér bezijden de waarheid. Zo is JPMorgan Chase zwaar het bokje, kreeg de Rabobank een forse boete voor zijn kiezen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Of we het nu leuk vinden of niet, de huidige maatschappij kan niet goed functioneren zonder (gezonde) banken. Een deel van de malaise van de afgelopen jaren is te wijten aan banken die simpelweg niet in staat waren hun kerntaken goed te vervullen. We leven in een kredietmaatschappij, banken vervullen daar een essentiële rol in en zijn feitelijk de longen die de economie van zuurstof voorzien.
Verleden achtervolgt banken
Helaas voor de banken, en wellicht terecht zult u denken, worden diezelfde banken tot op de dag van vandaag achtervolgd door het verleden. SNL Financial schat dat alleen al in de VS banken het lieve sommetje van $85 mrd hebben moeten ophoesten aan boetes et cetera. De teller in de Eurozone zou volgens hetzelfde rapport uitkomen op circa $40 mrd. De kosten voor toezicht, juridische kosten en aanverwant rijzende pan uit. Dit terwijl banken ook worden geconfronteerd met hogere kapitaalseisen, het verdienmodel wat sterk onder druk staat, overheden die eerder verleende steun terugbetaald willen zien mét fikse rente en aandeelhouders die dividend eisen. Banken zitten werkelijk aan alle kanten klem. Nu hoeft u echt geen medelijden te hebben met de banken, en zeker niet met de topbestuurders die jaarlijks met miljoenen naar huis gaan. Maar willen we weer terug naar een gezondere economie, dan hebben wij daar dringend gezonde banken voor nodig die weer in staat zijn hun kerntaken goed in te vullen. Op enig moment zal er tóch een streep door het verleden moeten worden gezet, omdat het anders de toekomst blijvend zal frustreren. Eens een compleet andere bank? Wat dacht u van een GOUDBANK