David Einhorn David Einhorn vindt het tijd om beleggers nog eens te waarschuwen voor het favoriete spelletje op Wall Street. En dat is het ‘verslaan’ van de verwachtingen. Dat is nogal een rekbaar begrip. David Einhorn stoort zich kennelijk aan het fenomeen dat het percentage bedrijven dat boven verwachting presteert, telkens aardig hoog is (boven de 65 procent meestentijds). Volgens de met zijn short op Lehman Brothers bekend geworden David Einhorn, fund manager van Greenlight Capital, is dat verslaan van de consensus een wassen neus. Analisten zijn net mensen: hoewel de koele cijfers keurig in de spreadsheets verwerkt worden en leiden tot messcherpe taxaties, zijn analisten net als particuliere beleggers geneigd het lijntje door te trekken. En dan rolt er vaak een verwachte winststijging uit van 10 procent plus.

>>Geheel objectieve, onafhankelijke rapporten vindt u bij Slim Beleggen<<

Die opvallend vaak voorkomende 10 procent plus wordt in de praktijk vaak niet gehaald door het beursgenoteerde bedrijfsleven. En dan betekent het effectief dús dat bedrijven er niet in slagen om aan de verwachtingen te voldoen. En dat wordt op Wall Street meestal genadeloos afgestraft. Dat vinden noch de gevolgde bedrijven, noch de analisten een erg prettig fenomeen, maar daar is Wall Street eigen wat op gevonden. David Einhorn legt het nog eens haarfijn aan u uit.

David Einhorn: beleggers, trap er niet in

Wall Street kreeg vorig jaar een aardige duw in de rug van bedrijven die boven verwachting scoorden op hun omzet- en winstcijfers. Volgens David Einhorn, en wij hebben daar ook regelmatig aan gerefereerd, klopt het eigenlijk niet dat veel bedrijven de consensus verslaan. Enkele weken voordat de officiële cijfers worden gepubliceerd, vindt ‘het grote masseren’ plaats. Bedrijven bellen met analisten, verlagen hun guidance, analisten op hun beurt verlagen hun taxaties et voilà: bij de officiële publicatie van de cijfers rollen er ‘meevallende resultaten’ uit de bus. Volgens David Einhorn is dat spelletje eindig: op enig moment accepteert de markt dat spelletje niet langer. En dat is ook het moment waarop Wall Street (extra) kwetsbaar wordt voor tegenvallers. Reden voor Einhorn om sinds eind oktober vorig jaar een wat conservatiever beleid te voeren met betrekking tot aandelen via zijn Greenlight Capital hedge fund.