Waar geld is, daar is diefstal, fraude, afpersing, criminaliteit en ga zo maar even door. Dit geldt voor euro’s, dollars, juwelen, edelmetalen en dus ook voor bitcoins. Bitcoin is een digitale munt welke ‘nog’ niet in fysieke vorm voorkomt. Een bankoverval om bitcoins zal in het dit rijtje dus niet passen, maar er gebeuren wel degelijk foute dingen rondom bitcoin.
Exchanges
Sinds de komst van de bitcoins zijn er verschillende exchanges ter wereld gekomen om deze munt te verhandelen. Sommige ervan hebben zwaar weer te verduren gekregen door aanvallen van hackers. Koersen werden gemanipuleerd en exchanges gingen offline en handelaren konden niet bij hun geld. Een voorbeeld is Mt. Gox, wellicht de bekendste bitcoin exchange ter wereld. Maar liefst 100.000 bitcoins werden gestolen. In die periode vertegenwoordigde dat een waarde van $473 miljoen.
Online betaalsystemen
Een van de meest bekende hieronder zijn PayPal, Skrill (voorheen Moneybookers), Western Union of Neteller. Later kwamen er andere betaalsystemen bij die veel toegankelijker waren. Deze online betaalsystemen faciliteerde de overdracht van geld naar bitcoins en andersom. Handelaren die vaak transacties verrichten, parkeerde permanent geld op dergelijke accounts om snel bitcoins te kunnen verhandelen. En toen kwam de val van Liberty Reserve, een online betaalsysteem waar miljarden dollars wit gewassen werden. Een emailadres, geboortedatum en gebruikersnaam (met wachtwoord) was voldoende om een account bij Liberty Reserve te maken. Geen enkele vorm verificatie was vereist om duizenden dollars door je account te laten vloeien. In 2013 werd Liberty Reserve platgelegd door autoriteiten met tot gevolg dat ook de bitcoin handelaren, eerlijke en oneerlijke, hun geld zagen verdwijnen. Een ander populair online betaalsysteem was Egopay dat sinds enkele maanden haar klanten moet teleurstellen met een blanke pagina.
Ponzi schemes en High Yield Investment Program’s (HYIP)
Dan hebben we de piramidespelen. MyCoin, een instelling dat zich voordeed als online investeringsplatform, was hier een goed voorbeeld van. Maar liefst $387 miljoen dollars zijn van klanten gestolen die geloofden dat ze met een investering van $51,600 op vier maanden tijd $129,000 konden cashen in bitcoins. Te mooi om waar te zijn. Begin dit jaar sloot MyCoin haar deuren en investeerders waren hun geld kwijt. Inderdaad. Er gaat veel fout rond het gebruik van bitcoin. Maar moeten deze fouten in één zucht met bitcoin genoemd worden? Is bitcoin dan onveilig, of zijn de faciliteiten eromheen onveilig? Is de dollar onveilig omdat precies dezelfde frauduleuze praktijken rondom dollars of ander fait geld plaatsvinden?
Publiciteit bitcoin
Wie kijkt naar de architectuur van bitcoin zelf mag concluderen dat het bitcoin netwerk, ook wel blockchain genoemd, op zichzelf praktisch onfeilbaar is. Er bestaat een theorie dat dit netwerk kan falen zoals er een theorie bestaat dat er een komeet is die de aarde kan verwoesten. Dus ja, het bitcoin netwerk is enorm robuust. Waar een leger aan beleidsmakers die betaald moeten worden met belastinggeld falen op monetair niveau, reguleert het bitcoin systeem zichzelf. En daarom is bitcoin al na enkele jaren van bestaan zo een groot succes. Negatieve berichtgevingen rondom bitcoin worden verkeerd voorgesteld en daarom verkeerd geïnterpreteerd en zijn daarom onterecht. Bent u van plan te beleggen, lees dan eerst onze beursbijbel