bubbels Opgeblazen waarderingen in zowel de obligatie- als aandelenmarkt worden nu gezien als een van de grootste risico’s voor de markt. De angst voor ‘bubbelwaarderingen’ onder fondsmanagers heeft namelijk een recordhoogte bereikt. Zo’n 13 procent van de managers ziet nu aandelenbubbels als het grootste staartrisico voor de markten. In februari was dit nog maar 2 procent, meldt Bank of America Merrill Lynch naar aanleiding van zijn meest recente survey onder fondsmanagers. Daar komt bij dat ook het percentage van beleggers dat zegt dat de aandelenmarkten overgewaardeerd zijn op het hoogste niveau is sinds 2000. 25 procent van de ondervraagde fondsmanagers stelt dat aandelen wereldwijd overgewaardeerd zijn, tegenover 23 procent die dat in maart zei en 8 procent die dat in februari vond. Overigens bevindt het aantal zich nog altijd onder de 42 procent die dit aangaf in 1999. Bank of America Merrill Lynch ondervroeg in totaal 177 fondsmanagers die samen een beheerd vermogen hebben van 494 miljard dollar.

Zorgen over bubbels

Het aantal beleggers dat aangeeft dat de obligatiemarkt overgewaardeerd is bereikte zelfs het hoogste niveau in de geschiedenis van deze peiling van de bank. 84 procent van de panelleden vindt obligaties overgewaardeerd, tegenover 75 procent vorige maand. Wereldwijde fondsmanagers waren het meest bezorgd over waarderingen in de Verenigde Staten. Bijna 70 procent van hen ziet de VS als de meest prijzige regio in de wereld. De grootste zorg in veel markten is dat kwantitatieve verruiming de koersen van aandelen kunstmatig heeft verhoogd in een periode waarin de winsten en datafundamentals juist relatief zwak waren. ‘We zien een vorm van rationele uitbundigheid in Europa, waar een positieve kijk op aandelen ondersteund wordt door fundamentals, maar beleggers niet langer geloven dat de waarderingen goedkoop zijn’, zei Manish Kabra, strateeg bij Bank of America Merrill Lynch.

Kwetsbare valutamarkten

Nu beleggers zich opmaken voor een stijging van de Amerikaanse rentes, verwachten ze dat valuta’s te maken krijgen met toenemende volatiliteit. 18 procent van de investeerders die meedeed aan het onderzoek zei dat de valutamarkten kwetsbaarder zijn dan welke andere beleggingscategorie ook. Een stijging van 5 procentpunt ten opzichte van vorige maand. Denk jij ook dat we te maken hebben met onhoudbare bubbels? Ontdek dan de voordelen van goud