IMF

Het is een woord dat steeds vaker lijkt op te duiken in de financiële markten: liquiditeit. Zo waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) recent voor de risico’s van steeds minder liquiditeit in de markten.

IMF te conservatief

Expert Joe LaVorgna van Deutsche Bank ging in op de kwestie en waarschuwde dat zelfs de waarschuwing van het IMF mogelijk niet genoeg was. Hij schreef daarover:

‘In het rapport schrijft IMF dat nu de Federal Reserve naar een exit werkt en renteverhogingen mogelijk worden, de rente op staatsobligaties kan pieken. Een plotselinge rentestijging van 100 basispunten is dan absoluut denkbaar, meldt het IMF. Wij zijn het hiermee eens en meldden dit al aan het eind van vorig jaar. De waarschuwing van het IMF kan wel eens te conservatief zijn.’

LaVorgna wees erop dat op basis van data van Deutsche Bank blijkt dat het sinds 1994 5x is gebeurd dat de rente op Amerikaanse 10-jaars obligaties substantieel omhoog is bewogen, dankzij de markt die de acties van de Fed verkeerd had geprijsd. De markt interpreteert de Fed wel vaker verkeerd, zo blijkt.

Rente omhoog

‘Wanneer de Fed de rentes later dit jaar verhoogt en dit tot een herevaluatie van het geprojecteerde pad van het monetaire beleid leidt, kan de rente op 10-jaars obligaties substantieel omhoog schieten’, zo schreef LaVorgna. In maart schreef Howard Marks nog een uitgebreide note over het onderwerp liquiditeit en wat dat volgens hem precies wel en niet is. Liquiditeit is voor Mark niet de mogelijkheid om een asset te verkopen, maar de mogelijkheid om een asset snel te verkopen zonder dus een enorm verlies te hoeven accepteren als je dat wel doet. Houd als belegger dit jaar rekening met deze 5 punten En sinds banken en andere assetmanagers enorme reserves hebben opgebouwd na de financiële crisis, zijn er groeiende zorgen dat wanneer men in paniek naar de uitgang rent, er niet de juiste kopers en verkopers zullen zijn voor mensen om hun producten kwijt te kunnen. Hieronder zie je de stijgingen van de rente op 10-jaars staatsobligaties in de VS in alle 5 de keren dat de markt het de afgelopen 20 jaar niet bij het rechte eind had:

IMF