olierally

Iedereen die hoopt dat het herstel van de olieprijzen zal doorzetten, zal van een koude kermis thuiskomen wanneer de prijzen van olie onder de 50 dollar per vat zakken dankzij een overvloedige voorraad. Daarvoor waarschuwden grondstoffenexperts deze week. Amerikaanse WTI en Brentolie bereikten in januari de laagste niveaus in 6 jaar tijd, maar zijn sindsdien weer wat hersteld dankzij een daling van het aantal actieve boorplatformen in de VS en geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten die ervoor hebben gezorgd dat er wat minder voorraad in de markt is.

Olierally prematuur

Eugen Weinberg, head of Commodity Research bij Commerzbank, zei deze week dag hij niet uitsluit dat hoewel de olieprijzen verder stijgen, de olierally wat ‘prematuur’ was. Daaraan toe voegde hij dat de prijs van een vat Amerikaanse olie tot onder de 50 dollar per vat kan zakken, mocht de rally worden gestaakt. ‘Ik zou niet verrast zijn als we de olieprijs vanaf de huidige niveaus zien terugvallen tot onder de 50 dollar wanneer de rally gestaakt wordt en we in een correctie terechtkomen’, vertelde Weinberg.

>>> Lees onze Gratis Beursbijbel die vol staat met nuttige beleggingstips

‘Ik denk dat het meer hoop is dat de markten drijft dan de feiten. Ik zou dan ook niet verbaasd zijn als we op korte termijn een correctie zien: een sterke correctie vanwege alle fundamentele data’, zei hij. ‘Ik denk dat de rally prematuur is en ik verwacht daarom dat de olieprijs eerder onder de 60 dollar staat over een maand dan boven de 70 dollar, voor Brentolie.’ Ondanks data die suggereren dat de Amerikaanse olie-uitvoer nog kan dalen, nu producenten moeite hebben met de productiekosten te midden van de lagere olieprijzen, zei Weinberg dat de situatie omtrent vraag een aanbod momenteel vrij somber is. ‘De markt denkt momenteel meer in termen van prijzen dan dat er gekeken wordt naar fundamentals’, zei hij. Daar voegde hij aan toe dat de voorraad momenteel geen dalende signalen afgeeft, een factor die de olieprijzen zou ondersteunen. Bekijk het interview met Weinberg van Commerzbank: