vastgoedmarkt

Wat was vorig jaar de meest populaire en luxe vastgoedmarkt ter wereld? Dat is de Canadese stad Toronto, zo meldt Christie’s International Real Estate op basis van een nieuw rapport. In 2014 viel de omzet in luxe vastgoed in 9 van de 10 meest populaire vastgoedmarkten ter wereld terug ten opzichte van het jaar ervoor. Vastgoed dat valt in de ‘luxe’ categorie, zijn huizen met een waarde van 1 miljoen dollar of meer.

Luxe vastgoedmarkt

Terwijl de omzet terugviel in zowel Dubai, Hong Kong, Londen, Los Angeles, Miami, New York, Parijs, San Francisco en Sydney, groeide de omzet juist in de Canadese vastgoedstad Toronto met maar liefst 37 procent. ‘2014 was het op een na beste jaar ooit gemeten voor Toronto’, zei Justine Deluce van Chestnut Park Real Estate in het rapport over de luxe vastgoedsector. ‘Als er meer vastgoed beschikbaar was in Toronto, dan was het record makkelijk verbroken’, voegde ze daaraan toe. >>> Op zoek naar beleggingskansen? Klik hier Christie zei dat het extreem lage aantal huizen in Toronto de huizenprijzen van ‘relatief gemiddelde’ woningen heeft doen stijgen naar 1 tot 2 miljoen dollar en die van grotere huizen in de beste buurten naar 2 tot 4 miljoen dollar. Meerdere analisten hebben al gewaarschuwd voor de Canadese vastgoedmarkt. Vastgoed is namelijk niet alleen zo duur in Toronto, maar ook in bijvoorbeeld Calgary en Vancouver zijn de prijzen hoog.

IMF waarschuwt voor vastgoedmarkt

De huizenprijzen in Canada zijn sinds 2000 met 60 procent gestegen, volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Waarschuwingen zijn dan ook al door meerdere analisten geuit. Zelfs het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde in maart voor de ‘oververhitte’ Canadese huizenmarkt. ‘Er zijn wat recente tekenen die erop wijzen dat de prijzen merkbaar hard stijgen in het olierijke Alberta en we moeten dit in de gaten houden met het oog op een harde landing.’ Bekijk hieronder hoe die luxe vastgoedmarkt in Toronto eruitziet: