aandelenbubbel‘Wij denken dat er een kans is van 60 tot 70 procent dat we op de middellange termijn eindigen in een aandelenbubbel. Dit zal onvermijdelijk gepaard gaan met enkele flinke hobbels onderweg.’ Dat zeggen aandelenmarktanalisten bij de investeringsbank Credit Suisse in een note die er afgelopen week uit ging. De analisten zien overigens niets wat in historisch perspectief ongewoon is in hun opinie. Echter voegen ze toe dat bullmarkten in de meeste beleggingscategorieën eindigen in bubbels.

Geen aandelenbubbel

De auteurs maken overigens wel heel duidelijk dat ze niet denken dat aandelen zich op dit moment in een bubbel bevinden. Hoewel sommige mensen hebben gewezen op de lengte van de huidige bullmarkt (die Credit Suisse definieert als een onderbroken periode waarin de beurzen met 20 procent of meer stijgen), zijn er historisch gezien perioden geweest waarin de bullmarkt veel langer duurde.

aandelenbubbel

Ook merken de auteurs op dat hoewel het een lange tijd terug is sinds een kleine correctie van 10 procent in Amerikaanse aandelen, dat inmiddels alweer voor het laatst gebeurde in 2011. Toch zijn er voorbeelden van langere periodes die voorbij gingen zonder dat er sprake was van een dip.

zon credit suisse bubbel 2

Credit Suisse stelt dat er 3 grote krachten zijn die kunnen zorgen voor een bubbel: De eerste is het losse monetaire beleid. ‘Volgens ons zit het risico erin dat centrale bankiers de rentes abnormaal laag houden’, schreven de analisten die daarnaast de impact van olie goed in de gaten houden. De dalende olieprijzen kunnen een boost geven aan de consumentenuitgaven als ze geloven dat deze voor langere tijd laag blijven. De laatste kracht die een bubbel kan veroorzaken is wanneer particuliere beleggers op grote schaal aandelen gaan kopen. De auteurs van de note merken op dat particuliere beleggers vaak veel aandelen kopen wanneer het relatief duur is, waarmee hoge waarderingen nog verder kunnen oplopen. ***Bescherm jezelf tegen een aandelenbubbel en kijk naar de voordelen van goud ***