Apple Van de in totaal 1.000 bedrijven die wereldwijd smartphones produceren, gaat er maar één met de buit lopen: Apple. Volgens de Canadese broker Canaccord behaalde Apple in het eerste kwartaal 92% van de totale winst in de smartphone-industrie, tegen 65% een jaar eerder. Samsung pakt dan nog een kruimel van 15%. En dan kom je inderdaad boven de 100% uit: de andere producenten draaien net quitte of verliezen geld.

apple_iphone_wsj

Terwijl Apple leveranciers vraagt de productie van iPhones op te schroeven, stelt Samsung de verwachte winst naar beneden bij. HTC rapporteert verliezen. En Microsoft schreef de smartphone-tak van het ingelijfde Nokia met 80% af. Na 2011 kroop de verdeling tussen de smartphone-winsten van Apple en Samsung nog naar elkaar toe. Op een gegeven moment in 2013 was deze zelfs bijna gelijk. Maar Samsung maakte de fout de hele prijsrange te willen bedienen, zonder duidelijke focus. Met name consumenten in het hogere prijssegment stapten massaal over naar Apple.

Apple’s moat

Apple heeft simpelweg wat value-beleggers ook wel moat, ofwel een ‘slotgracht’ noemen: een ijzersterk merk met enorme pricing power. Het marktaandeel van de iPhone-reeks ligt slechts op 20%, maar het lukt Apple om veel hogere prijzen te vragen dan de concurrentie. Zo betaalden kopers wereldwijd vorig jaar gemiddeld $ 624 voor een iPhone, waar dit lag op slechts $ 185 voor een Android smartphone. De iPhone 6 en 6+ modellen gingen in het eerste kwartaal als warme broodjes over de toonbank voor een nog hogere $ 659 per stuk. Apple verkocht 43% meer telefoons dan een jaar eerder. Ook draait bijna de volledige concurrentie op Google’s Android OS, wat het lastiger maakt je te onderscheiden van de rest. Oftewel: de Android-fabrikanten concurreren elkaar de tent uit op prijs, terwijl Apple zich positioneert als een klasse apart. Apple publiceert volgende week dinsdag, de 21e, nabeurs de tweede kwartaalresultaten. Klik hier voor een overzicht van de belangrijkste Amerikaanse bedrijfscijfers voor deze week.

<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>