bootle In een interview met Moneyweek laat Roger Bootle, oprichter en CEO van het macro-economische onderzoeksbureau Capital Economics, vandaag geen spaan heel van de huidige Europese structuur. Capital Economics kennen we onder meer van PVV-leider Geert Wilders’ onderzoek naar een Nederlands vertrek uit de EU. Het rapport ‘Leaving the euro: A practical guide’ van het onderzoeksbureau won in 2012 de Wolfson Economic Prize.

Bootle: eurozone ramp

Volgens Bootle is de eurozone een totale ramp. Ten eerste kunnen de zuidelijk landen niet concurreren. Vroeger devalueerden ze hun munt simpelweg. Nu lukt dat niet en komen ze in een depressie terecht. Zo verloor Griekenland 25% van het BBP. Ten tweede is er sprake van een spaaroverschot in met name Duitsland en Nederland. De Duitsers verkopen allerlei mooie spullen door heel Europa. Maar het importeert het relatief weinig uit andere landen. Vroeger zou een sterke D-mark daar een stokje voor hebben gestoken. Dat remt de export vanzelf en stimuleert import. Met de euro gebeurt dat niet meer. Bootle raadt de Grieken dan ook met klem aan uit de eurozone te stappen. De reden waarom dit niet gebeurt is met name een politieke.

De Grieken, die ‘gevangen’ zitten in de eurozone, hebben sympathie gekregen voor hun bewaarders: het Stockholm-syndroom. Pas als ze er uit komen, zullen ze zien dat ze bevrijd zijn.

In Italië is de situatie amper beter. Met een debt/GDP van ruim 130% is het land al een eind onderweg naar de Griekse 180%. Italië kent als enige land vrijwel nul economische groei sinds de invoering van de euro. Zelfs Spanje en Ierland hadden goede jaren. Bij een eurozone-exit van Italië zal de productie-industrie in Noord-Italië sterk profiteren en de economie direct flink aantrekken, aldus Bootle. Als een eventuele Grexit succesvol zal blijken, zoals Bootle verwacht, dan is de beer los:

Dan zullen Italianen, Spanjaarden en Portugezen zeggen: “We moesten Merkel’s medicijn nemen en zo niet, dan zouden we als Griekenland eindigen. Maar als we nu naar Griekenland kijken, dan zouden we dat wel willen. Kijk eens hoe de economie daar groeit. Echt hard groeit.”

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>