Griekse banken; ze zijn weer open, tot leven gebracht en vooral klaar voor een herstel. Of toch niet? Het liquiditeitsteam van J.P. Morgan onder leiding van Nikolaos Panigirtzoglou gaat in op die vraag in een recent gepubliceerd rapport.
Griekse banken
Terwijl de outlook voor Griekse banken in de afgelopen dagen dramatisch is opgeklaard, stellen de analisten van J.P. Morgan toch dat donkere wolken zich nog altijd samenpakken boven Griekse banken. Zij kijken hiervoor onder andere naar de non-performing loans (NPL’s) die het Griekse bankensysteem al jaren achtervolgen. Het ratio van deze slechte leningen ten opzichte van de totale leningen staan momenteel op 34 procent. In 2007 stond dit percentage nog op een lage 4,6 procent. Het team van anlisten van J.P. Morgan denkt zelfs dat dit ratio nog wel verder omhoog kan.
Volgens J.P. Morgan is een onverwacht bij-effect van kapitaalcontroles (en voor die tijd alle gesprekken rondom kapitaalcontroles) dat Griekse depositohouders, zoals Griekse bedrijven, het geld dat ze op de bank hebben staan, hebben gebruikt om leningen af te betalen in plaats van het risico te lopen dat het geld vast zou staan in hun accounts, of zelfs nog erger natuurlijk.
Griekse bankensysteem
Dit betekent dat het niveau van nonperforming loans in het Griekse bankensysteem volgens J.P. Morgan erg gedrukt kan zijn. Nu Griekse banken weer open zijn en toegang hebben tot noodfondsen, is het de vraag in hoeverre het aantal NPL’s weer zal aantrekken. Dit is wat de analisten erover zeiden:
‘Een stijging van het NPL-ratio naar 40 procent zou nog behapbaar moeten zijn voor Griekse banken, omdat Griekse banken dan slechts zo’n 13 miljard euro aan extra kapitaal nodig hebben. In het scenario waarbij het NPL-ratio de 45 procent voorbij streeft, zal het in onze ogen lastig worden om een totale vernietiging van het eigen vermogen en een complete nationalisatie van het Griekse bankensysteem te vermijden.’