olie

De verkoopgolf van hoogrentende obligaties van energiebedrijven, heeft ertoe geleid dat er voor beleggers zeer aantrekkelijke waarderingen gevormd zijn. Dat stelt Ken Leech, van Wester Asset, onderdeel van Legg Mason, in een note aan beleggers.

Energiebedrijven

Ken Leech is chief investment officer bij Western Assets, dat ruim 454 miljard dollar aan vastrentende activa beheert. Leech zei in de note dat van een aantal energiewaarden de prijs omlaag is gesleurd dankzij de golf van lukrake verkopen die werd veroorzaakt door de steile daling van de olieprijs. Zo viel de prijs van Brentolie van meer dan 100 dollar per vat naar minder dan de helft in het afgelopen jaar, om daarna weer wat te herstellen. Waar sommige beleggers voorspelden dat een aantal energieobligaties ten onder zou gaan na de correctie van de olieprijs, zei Leech dat veel waarden de huidige prijsdaling van olie kunnen overleven en daarom niet over-verkocht waren. ‘Er is dit jaar heel wat gebeurd in de markt van hoogrentende obligaties in de energiesector. Wij zien momenteel verschillende bedrijven die het hoofd kunnen bieden aan olieprijzen van 50 dollar gedurende de komende 5 jaar’, aldus Leech.

Waardering energiebedrijven

‘De waardering van sommige energiebedrijven doet je nu watertanden. Vooral omdat ze het vermogen hebben om de productie te beperken en de kosten te verminderen. Hierdoor zijn ze in staat om de instorting van de olieprijs beter te boven te komen dan sommigen vrezen.’ Leech stelde daarnaast dat de algemene omgeving ondersteuning blijft leveren aan risico-activa versus overheidsschuld: ‘Gezien het rendement op staatsobligaties en ons toegenomen optimisme in verband met de groei, geloven wij dat risico-activa beter kunnen presteren dan overheidsobligaties.’ Volgens Leech blijven vooral Amerikaanse staatsobligaties met een lange looptijd waarde bieden. ‘De Amerikaanse rentecurve is steiler geworden aangezien de rendementen van staatsobligaties met een looptijd van 30 jaar zijn gestegen. Dit betekent dat we dalende rendementen hebben op de korte termijn, die worden veroorzaakt door zwakke economische gegevens, maar stijgende rendementen op 30 jaar. Een verschil van bijna 100 basispunten tussen staatsobligaties op 10 jaar en op 30 jaar is uiterst zeldzaam.’ Maak gebruik van de kansen op de beurs: Klik hier