De virtuele munt, de bitcoin heeft al voor een kleine revolutie gezorgd in de financiële wereld. De technologie erachter, de blockchain, zou voor een veel grotere revolutie kunnen zorgen.

Gedecentraliseerd

De bedenker van de bitcoin, Satoshi Nakamoto, is er niet alleen in geslaagd een alternatief voor bestaande munten zoals de dollar en euro te creëren maar ook een technologie uit te dokteren die op een andere manier (de overdracht van) eigendom vastlegt. Hij maakt voor dit laatste gebruik van een gedecentraliseerde database die transacties controleert en vastlegt. Verschillende transacties worden samengebracht en verwerkt in een blok (block). Het volgende blok haakt zich dan vast aan het vorige enzovoort (chain). Eenmaal een transactie is goedgekeurd (via het gebruik van cryptografie) dan is ze onomkeerbaar. De database is publiek en wordt beheerd door verschillende users (iedereen met de nodige IT-kennis en computerkracht kan zich aansluiten), die daarvoor vergoed worden. De technologie waarop het hele systeem draait is opensource en wordt onderhouden door de ‘community’ waardoor fraude of een poging tot zeer moeilijk maakt.

Revolutionair

Ruwweg kunt u dit alles vergelijken met een cashtransactie. Persoon X geeft 100 euro aan persoon Y. Deze laatste is nu eigenaar en geen centrale organisatie heeft dit moeten goedkeuren. Met de blockchain-technologie wordt de tussenpersoon weggesneden. Dit principe zou oneindig veel toepassingen kunnen hebben. Eén van de meest voor de handliggende is de overdracht van effecten. Vandaag gaan financiële transacties naar een gecentraliseerd clearinghouse zoals Euroclear. Het hele proces is duur en loopt enkele dagen. Wat als een groep computers aan de hand van een blockchain deze procedure nu zouden kunnen overnemen, een revolutionaire gedachte. Vandaag wordt er enorm veel geëxperimenteerd en gekeken naar mogelijke toepassingen. Nasdaq bijvoorbeeld heeft start-up Chain onder de arm genomen om de mogelijkheden met de blockchain-technologie voor aandelenhandel te bekijken. Ook grote Amerikaanse banken springen op de kar.

Wat nu?

Het moge duidelijk zijn dat de meeste toepassingen van de technologie zich nog in de kinderschoenen bevindt. Maar het feit dat banken, verzekeraars en ook beursuitbaters met begerige ogen kijken naar de blockchain-technologie, is een teken aan de wand. De mogelijke kostenbesparingen zijn immerse enorm. Voor de belegger valt er voor het ogenblik weinig te rapen. De pure plays kunnen op één hand worden geteld: DigitalBTC (ticker DCC) is recent op de Australische beurs geïntroduceerd en binnenkort komt Coinsilium naar het Londense AIM-segment. Grotere namen zoals spelletjesmaker Zynga (ZNGA) en Overstock (OSTK) zijn momenteel actief met de technologie bezig. In onze Beursbijbel vind je enkele van onze favoriete tips