Rogoff

Harvard econoom Ken Rogoff denkt dat de kans op een harde landing in China is toegenomen. Hij maakt zich echter niet zozeer zorgen om China zelf, maar stelt dat landen als Rusland en Brazilië het erg moeilijk krijgen bij een scherpe afname van de Chinese groei.      “We zien duidelijk een groeivertraging in China. Ik ben ervan overtuigd dat de kans op een harde landing is toegenomen”, zo stelt Rogoff tegenover CNBC. “Maar het is onduidelijk wat er momenteel precies gebeurt in China.”

Algemene reserves

Het is dan ook lastig om te beoordelen hoe zwak de economie er nu écht voor staat. De econoom voegt eraan toe, dat het onzeker is hoeveel middelen China tot zijn beschikking heeft om een harde landing te voorkomen. “China heeft biljoenen dollars aan reserves die het land kan inzetten, maar het is onduidelijk hoe flexibel dit instrument is. Bovendien is het nog maar de vraag hoe makkelijk de beleidsbepalers hun huidige beleid kunnen aanpassen.”

Expert

Rogoff is een expert op het gebied van financiële crises. Hij is mede-auteur van één van de meest besproken economische papers van de laatste jaren: ‘Growth in a Time of Debt‘. De econoom voorspelde eerder de Euro-schuldencrisis juist, en nu waarschuwt hij voor de gevolgen van een harde landing in China op de wereldwijde economie.

Rusland en Brazilië

Rogoff maakt duidelijk dat hij niet zozeer bezorgd is over de stabiliteit in China, maar om de precaire situatie in landen die afhankelijk zijn van China’s economische groei. “Ik verwacht dat de beleidsbepalers in Peking sociale en politieke stabiliteit kunnen behouden. Maar landen als Brazilië en Rusland zijn kwetsbaarder indien China’s groeivertraging doorzet. Die grondstoffeneconomieën staan er momenteel al slecht voor. Ik vrees daarom vooral de gevolgen voor andere opkomende markten bij een harde landing van China.”  

 >>> Zorg dat je op tijd voorbereid bent op een harde landing in China <<<