Misschien herkent u zich hierin: u hebt een aandeel gevonden dat slechts 4 keer de winst en 0,3 keer boekwaarde noteert. Geweldig! U verspeelt geen minuut en stapt snel in. Vervolgens gebeurt er maanden niets.. waarna het aandeel nog verder begint te dalen. Wat nu?
Value traps: kat in de zak
Hoewel we de prijs van een aandeel direct kunnen aflezen, blijft de echte onderliggende waarde van een bedrijf altijd onzeker, zo stelt ValueAndOpportunity. Zeker tegenwoordig is het bijzonder eenvoudig een screentje te draaien en een lijstje optische goedkope aandelen tevoorschijn te toveren. En daar zullen de nodige katten in de zak, ofwel value traps, tussen zitten. De kans is klein dat u de allereerste bent die dat aandeel van 4 keer de winst ontdekt. Ieder goedkoop bedrijf heeft zijn eigen probleem. Denk aan slecht management of teveel schulden op de balans. Waar het om draait is uzelf ervan te vergewissen dat u bewust bent van dit probleem. Als u geen probleem kunt vinden, dan ziet u hoogstwaarschijnlijk iets over het hoofd. Dan de volgende stap: hebt u een visie op het probleem die afwijkt van de consensus? En zo ja, waarom meent u dat u beter geïnformeerd bent dan al die anderen? Pas als u hier goede antwoorden op heeft, kunt u overwegen in dit soort bedrijven te beleggen.
Wat werkt en wat niet
Volgens ValueAndOpportunity kunnen deze problemen beleggingskansen opleveren:
- Slecht marktsentiment voor een hele land / hele regio (bijv. BRICs)
- Na een ‘echte crash’ als alles goedkoop is
- Gecompliceerde dossiers
- Vergeten / genegeerde bedrijven / sectoren
Het wordt een stuk moeilijker in de volgende situaties:
- Slechte corporate governance. Tenzij u meent dat u de volgende Carl Icahn bent, is de kans klein dat u iets kunt veranderen aan een zwak management.
- Zwakke balans. Dit kan zowel een grote schuldenlast als minder in het oog springende zaken als pensioenverplichtingen of operationele leases betreffen. Er zijn uitzonderingen, maar als u geen leningenspecialist bent, kunt u dit soort bedrijven beter vermijden.
- Terminale neergang. Dit is de typische value trap: een sector die het in het verleden goed deed, maar nu in structurele of zelfs terminale neergang is. Denk aan een Eastman Kodak, die de snelle opkomst van digitale camera’s onderschatte. Of de krantensector. Dit kan ook van toepassing zijn op landen: in Venezuela en Argentinië staan politici zo vijandig tegenover bedrijven dat aandeelhouders nooit geld verdienen.
- Kapitaalintensieve sectoren. Hier zie je vaak hetzelfde patroon. Eerst is er een sterke vraag. De winsten stijgen en bedrijven investeren fors. Vervolgens komt de resulterende overcapaciteit op de markt wanneer de vraag weer naar beneden draait. In de veel van dit soort industrieën – zoals staal, cement, mijnbouw – zijn de koers/winstverhoudingen het laagst vlak voordat de koersen vallen.
Het beste advies is dan ook: kijk naar sectoren / industrieën / landen die als geheel zijn weggezakt. Dus waar het kind met het badwater is weggegooid. Zoek dan de beste, sterkste bedrijven. Die zijn meestal optisch niet het allergoedkoopst, maar wel het aantrekkelijkst als belegging gezien de grote onderliggende waarde en het lagere risico.
<<< Deze kleine sector belooft een industriële revolutie >>>