valutaoorlog

Veel beleggers focussen zich op de ontwikkelingen in de aandelenmarkten. Het is echter belangrijk om ook de bewegingen in de valutamarkten goed te volgen. Volatiliteit bij wisselkoersen is namelijk een goede voorspeller van onrust op de aandelenbeurzen. Reden te meer voor de G-20 om dit weekend een ‘valuta-vredespact’ te sluiten. Onverwachte ontwikkelingen op de valutamarkten zorgen vaak voor onrust op de beurzen. Dat zagen we dit jaar eerder bij de ontkoppeling van de Zwitserse Frank en bij de devaluatie van de yuan. Die laatste gebeurtenis was de trigger voor een periode van onzekerheid die nog altijd voortduurt. China’s devaluatie resulteerde in de grootste val van de yuan sinds 21 jaar. Ook leidde de waardevermindering tot een flinke daling van verschillende valuta’s in de opkomende markten. Daarnaast nam de volatiliteit op de aandelenbeurzen flink toe.

Vredespact G-20

In een poging om de huidige onrust op de markten in de kiem te smoren, hebben de G-20 landen afgelopen weekend beloofd om geen valutaoorlog te starten. Na twee dagen vergaderen in het Turkse Ankara verklaarden de ministers “om zich te onthouden van competitieve devaluaties”. Het is volgens Bloomberg de eerste keer sinds 2013 dat de G-20 dergelijke taal gebruikt.

China stelt gerust

Zhou Xiaochuan, voorzitter van de Chinese centrale bank (PBOC), vertelde zijn collega’s dat hij geen redenen ziet voor een verdere daling van de yuan. Zijn collega Zhu Jun, hoofd van de internationale afdeling van de PBOC, beaamde zijn woorden: “Wij denken dat de onrust op de aandelenmarkt zo goed als voorbij is. De yuan zal stabiliseren, de risico’s zijn aanzienlijk afgenomen en enige vorm van systematisch risico is geëlimineerd.”

Rentebesluit Fed

Niet alleen de ontwikkelingen in China worden met argusogen gevolgd. Ook de Fed staat in grote belangstelling, want een renteverhoging kan voor flinke bewegingen zorgen op de valutamarkten. “Vicevoorzitter Stanley Fischer van de Fed heeft alle afgevaardigden de voors en tegens uitgelegd van een renteverhoging. Sommige landen vinden het tijd voor een eerste stap, maar niet iedereen is het daarmee eens”, aldus de Spaanse minister Luis de Guindos.

Strenge woorden IMF

De bezorgdheid in de wereld over valutamarkten kwam het meest treffend tot uiting via de baas van het IMF, Christine Lagarde. Zij sprak strenge woorden richting de Fed: “De Fed heeft de rente al een heel lange tijd niet meer verhoogd. Indien de centrale bank besluit om een renteverhoging door te voeren, dan moet dit niet op korte termijn worden teruggedraaid. Het IMF is dan ook van mening dat de economische data zeer zorgvuldig moet worden bestudeerd en gewogen, voordat de Fed besluit om de rente te verhogen.”

 <<< Ontdek hoe ook jij BEURSMILJONAIR kan worden >>>