correctie In tijden van volatiliteit zoeken beleggers houvast. Zo kijken sommige investeerders naar patronen uit het verleden, om te achterhalen hoe aandelen zich zullen ontwikkelen in de toekomst. Ari Wald, technisch analist bij Oppenheimer, is zo’n belegger. Hij wijst op een opvallende gelijkenis tussen de koersvorming van Amerikaanse aandelen in 2015 en de S&P 500 grafiek in 2011.

Volgens Wald lijkt de huidige bullmarkt correctie – gedefinieerd als een daling van minimaal 10 procent vanaf het hoogste punt – verbazingwekkend veel op de correctie van 2011.

Schermafdruk 2015-09-07 10.38.25

“Beide markten piekten in mei en beide markten kenden een forse daling in augustus”, zo stelt de technisch analist tegenover CNBC. In 2011 handelde de S&P 500 zijwaarts en dook de graadmeter in oktober even onder het dieptepunt van augustus. Indien dit patroon zich herhaalt, kan de graadmeter begin oktober de 1.867 gaan testen.

Terugkeer naar gemiddelde

Wat moeten beleggers doen indien de index de komende tijd wegzakt? Wald adviseert beleggers om aandelen te kopen die kunnen profiteren van een terugkeer naar het gemiddelde: “Consumentengoederen zijn we enthousiast over. Aandelen zoals Starbucks en Amazon zijn gedurende correcties vaak aantrekkelijk geprijsd.”

Schermafdruk 2015-09-07 09.39.33

De technisch analist raadt beleggers af om energieaandelen te kopen: “De energiesector zal niet snel herstellen. We zien de kredietmarkten voor energie verzwakken en dat is een bedreiging voor de sector als geheel. Daarnaast heeft de sector een uptrend van 15 jaar doorbroken.”

Schermafdruk 2015-09-07 09.39.40

Wald is voor de lange termijn positief, maar hij verwacht niet dat de huidige bull markt zonder slag of stoot zal continueren: “De S&P 500 heeft meer tijd nodig dan enkele dagen om te stabiliseren van de recente neerwaartse trenddoorbraak.”

 <<< Ontdek hoe ook jij BEURSMILJONAIR kan worden >>>