Apple vs Google

Vandaag staat er een groot en mysterieus evenement op het programma bij Apple. Naar verwachting zal men er een nieuwe, snellere iPhone voorstellen en een TV Box. Maar Apple heeft mogelijk nog iets achter de hand: software om advertenties te blokkeren. Met deze software zouden gebruikers van Safari op de iPhone en de iPad vervelende pop-ups met advertenties kunnen blokkeren. Momenteel maken al veel mensen gebruik van ad-blokkers op de PC, maar voor mobiele toestellen was dit tot nu toe quasi onmogelijk. Dat Apple deze software nu voorstelt voor Safari, kan het advertentielandschap voor mobiele toestellen volledig veranderen. Dat Apple dit voorstelt op een groot evenement toont aan dat dit een belangrijke evolutie is. Het brengt de nieuwe mogelijkheid direct onder de aandacht van het grote publiek. Jason Kint, CEO van Digital Content Next, vindt dit zeer zorgwekkend:

“Voor een consument is dit heel aantrekkelijk. Dit kan de advertentiemarkt veel schade berokkenen. Ik verwacht dat consumenten er massaal gebruik van zullen maken.”

Wereldwijd gebruiken bijna 200 miljoen mensen de ad-blokkers al op PC. Hierdoor zou er al $22 miljard aan advertentie-inkomsten in rook opgegaan zijn. De advertentiemarkt voor mobiele toestellen groeide nog zeer sterk de laatste jaren, maar daar kan nu verandering in komen. Dit jaar zou er naar schatting $69 miljard uitgegeven worden aan mobiele advertenties. Apple ziet vooral voordelen voor het gebruik van ad-blokkers. Advertenties kosten data. Het gebruik van data vertraagt het mobiele toestel en kost geld. De batterij van uw toestel gaat langer mee zonder advertenties en pagina’s worden sneller geladen. Ten slotte verhoogt het ook de privacy. De grootste verliezer zou uiteraard Google zijn. Google haalt 50% van de mobiele advertenties binnen waarvan een groot deel via iPhone en iPad. Maar Apple speelt het spel slim. Als de advertenties via webbrowsers niet veel meer gaan opbrengen, zullen bedrijven zich richten op advertenties via apps. Deze markt wordt voornamelijk gedomineerd door Apple. En net daar laat Apple de advertenties nog wel toe. Profiteer als belegger van de nieuwste technologietrends via het Technologie Rapport.