Noorwegen is één van de rijkste landen ter wereld dankzij de hoeveelheid olie die het land exporteert. Maar sinds de olieprijs onder druk staat, heeft het Scandinavische land last van forse tegenwind. Ook de Noorse kroon staat onder druk. En volgens premier Erna Solberg kan dit op lange termijn zeer vervelende consequenties hebben voor de economie van haar land.
“De waardevermindering versterkt het concurrentievermogen van sommige industrieën die last hebben gehad van de dure munt,” zo stelt Solberg tegenover Bloomberg. “Maar op lange termijn is het niet goed voor ons land, omdat een volatiele munt het lastig maakt voor bedrijven om langetermijninvesteringen te plannen.”
Slechtst presterende valuta
De Noorse kroon is in de afgelopen maanden meer dan 20 procent gedaald tegenover de dollar. Het is de slechtst presterende valuta in de Bloomberg Correlation Weighted Index. Gedurende de laatste drie maanden is de volatiliteit ten opzichte van de euro het sterkst toegenomen in vergelijking met andere belangrijke valuta’s die Bloomberg monitort.
Het is opvallend dat premier Solberg een ander geluid laat horen dan de Noorse centrale bank. Bankbestuurder Oeystein Olsen liet recent weten dat hij juist positief is over de daling van de Noorse kroon. Sterker nog, hij kondigde twee weken geleden onverwachts een renteverlaging aan. En deze maatregel deed de munt nog verder dalen.
“De daling van de munt gaat gepaard met de daling van de olieprijs. Ik zou dat niet karakteriseren als volatiliteit”, aldus Olsen.
Economen eens met Solberg
Maar meerdere economen zijn het eens met de Noorse premier. Diverse strategen bij de grootste banken in Scandinavië houden de bewegingen van de Noorse kroon nauwlettend in de gaten. Zo stelt Danske bank dat de markt momenteel een “Noorse onzekerheidspremie” incalculeert. En Commerzbank waarschuwt dat investeerders en handelaren de munt mijden uit angst voor de toegenomen volatiliteit. Bovendien zorgt de afname van liquiditeit in de markt voor nog meer beweeglijkheid. “Op deze manier komt de kroon in een neergaande spiraal terecht en dat is niet goed voor de Noorse economie”, aldus Commerzbank.