leven duurder inflatie Vraagt u zich ook wel eens af hoe het komt dat het leven duurder wordt? Tot voor enkele jaren lag de schuld bij inflatie. Maar inflatie is al enkele jaren zo goed als onbestaande. Toch merken veel consumenten dat ze steeds meer geld moeten uitgeven. Dit komt omdat er sprake is van ‘shrinkflation’. U hebt het waarschijnlijk zelf ook al wel eens opgemerkt. U krijgt niet meer hetzelfde als vroeger en toch betaalt u dezelfde prijs. Bedrijven verkleinen hun producten maar rekenen dezelfde prijs aan. Op deze manier moeten de consumenten meer producten kopen om hetzelfde te verkrijgen als voorheen. Aangezien er geen prijsstijging is, sijpelt dit niet door naar de officiële inflatiecijfers. Dit proces gaat al enkele decennia mee maar wordt pas sinds de financiële crisis toegepast op grote schaal. We merkten het zelf al eens bij groenten in de supermarkt. Van de ene op de andere dag lagen er bijvoorbeeld broccoli ’s van 400 gram in plaats van 500 gram. De prijs was wel hetzelfde gebleven. Een normaal gezin heeft al snel 1 kg groenten nodig bij een maaltijd, daar heeft het gezin nu 3 in plaats van 2 broccoli ‘s voor nodig.

Het leven duurder, hier moet u op letten

En zo zijn er tal van voorbeelden terug te vinden. In 2011 haalde Cadbury 2 repen chocolade uit de verpakking, maar bleef de prijs hetzelfde. Vorig jaar werden de hoeken van de chocoladereep rond in plaats van vierkant. Opnieuw is er minder chocolade in de verpakking voor dezelfde prijs. inflatieNestlé verlaagde de inhoud van hun ontbijtgranen vorig jaar van 525 gram naar 470 gram. Een daling van de inhoud met 10,50% terwijl de prijs hetzelfde gebleven is. Vorige maand kondigde Carlsberg, ’s werelds 4e grootste brouwer, aan dat het de inhoud van de bierflesjes in Rusland zou verlagen. Uiteraard werd er niet aan de prijs geraakt. Bedrijven leggen dikwijls de schuld bij de stijgende grondstofprijzen, wat op zich ook bizar is aangezien veel grondstoffen aan het laagste niveau in vele jaren noteren. De woordvoerder van Nestlé zei daarover het volgende:

“Occasioneel brengen we veranderingen aan bij de producten. Dit kan gebeuren door verschillende factoren gaande van een herformulering van het product, veranderingen aan de verpakking of wijzigingen bij de kostprijs van de ingrediënten.”

Het mag duidelijk zijn dat de consumenten een rad voor de ogen wordt gedraaid. U moet het zelf maar eens in het oog houden. ‘Shrinkflation’ maakt uw leven duurder zonder dat de prijzen stijgen, aldus Bloomberg.

>> Wij maken van u een BEURSMILJONAIR <<