Diverse Aziatische valuta’s zijn dit jaar flink gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De afgelopen weken zien we echter een herstel optreden. Valutahandelaren vragen zich nu af of dit een definitieve ommekeer is. De hevige daling van Aziatische valuta’s werd veroorzaakt door zorgen over een mogelijke Amerikaanse renteverhoging. Maar het besluit van de Fed halverwege september om de rente onveranderd te laten, verraste de valutamarkten. Veel analisten veranderden hun favoriete scenario: ze gaan nu uit van een renteverhoging in maart 2016, of zelfs later. Deze verwachting veroorzaakte een draai van de kapitaalstroom: plotseling is er weer vraag naar Aziatische valuta’s.
Hoogste niveau in drie maanden
Zwaar gekelderde munten, zoals de Indonesische roepie en de Maleisische ringgit, zijn inmiddels gestegen naar het hoogste niveau in drie maanden. De ringgit is 7,4 procent gestegen tegenover de Amerikaanse dollar, en de roepie met maar liefst 8,7 procent.
Bullish scenario
“De toelichting van de Fed laat zien dat de bank zich zorgen maakt om het uitblijven van inflatie. Ook de turbulentie in China en andere groeilanden zitten een renteverhoging in de weg”, zo stelt Mark Matthews, Azië-analist voor Julius Baer. Matthews denkt dat handelaren komende week wat winst zullen nemen, maar dat short-covering nog niet voorbij is. “Aziatische valuta’s, obligaties en aandelen zitten nu in een positieve flow. De meeste banken verwachten dat deze rally snel uitgeraasd zal zijn, dus wij denken dat de stijging nog wel even door kan zetten.”
Bearish scenario
Maar andere analisten denken dat de opleving slechts een kortstondige opleving in de dalende trend is. Zo stelt Khoon Goh, strateeg bij ANZ, in een note aan beleggers dat de grote uitdagingen in Azië niet weggenomen zijn: “Het vooruitzicht van een vertraging van de renteverhoging in de VS heeft voor wat opluchting gezorgd, maar we zien de huidige rally niet als de grote ommekeer.” Goh adviseert long posities in de Amerikaanse dollar versus de Zuid-Koreaanse won en de Taiwanese dollar. Hij vindt deze Aziatische valuta’s nog altijd erg kwetsbaar: “De Chinese groeivertraging, de noodzaak om grote schuldposities te verminderen, en toekomstige monetaire stimuleringsmaatregelen zijn drie factoren die volgens ons zullen resulteren in verdere depreciatie van de won en de Taiwanese dollar.”